La tempesta provoca danys en mandarines, caquis i alvocats a Borriana, Betxí, Nules i la Vilavella
AVA-Asaja reclama a les administracions la reparació de camins rurals i murs i mesures fiscals per a alleujar les pèrdues dels llauradors
El temporal de pluja i vent d'aquest dimarts ha causat danys en collites de mandarines, taronges, caquis i alvocats, que han registrat colps que en deprecien el valor, defoliació de l'arbratge i arrancada de plançons, als termes de Borriana, Betxí, Nules i la Vilavella, a la Plana Baixa.
Aquesta zona ha sigut la més afectada per les tempestes, però en altres comarques de València, com la Vall d'Albaida i els Serrans, la pedra ha provocat pèrdues en horts de caquis, danys en vinyes, ametles i olivar, segons ha informat l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja).
Les infraestructures també reflecteixen les conseqüències del temporal, en concret en camins rurals, murs i altres, per la qual cosa AVA reclama la reparació a les administracions i mesures fiscals per a alleujar les pèrdues dels agricultors.
A la comarca de la Plana Baixa, el temporal de pluges torrencials, graníssol i fortes ratxes de vent va provocar sinistres en algunes zones agrícoles, però en general, i a l'espera de l'evolució dels cítrics, "no ha sigut tan desastrós com ens havíem temut", ha assegurat el representant d'AVA-Asaja Castelló, José Vicente Guinot.
Pèrdues a la Vall d'Albaida
A València, la Vall d'Albaida va ser la comarca més castigada per la tempesta de pedra, de la grandària d'anous. Els termes de Quatretonda, Llutxent, Benicolet i la Pobla del Duc es van emportar la pitjor part, ja que s'han constatat pèrdues de fins al 100% en horts de caquis, danys de diversa consideració en vinya, i destrosses en magatzems i infraestructures.
Als Serrans, la pedra va caure amb virulència al terme del Villar, sobretot en les parcel·les que se situen prop del nucli urbà i va afectar ametles, vinyes i olivar.
AVA-Asaja afirma que, a excepció de camps negats i trencaments aïllats en infraestructures, les precipitacions van ser positives en la resta de l'agricultura valenciana perquè van contribuir a recarregar els embassaments i aqüífers, netejar l'arbratge, estalviar regs i millorar les pastures.