Els supermercats podran limitar la venda de productes per a evitar el desabastiment

El govern avala amb una reforma legal el racionament d'articles en "circumstàncies extraordinàries" pel qual Facua va denunciar alguns comerços durant la protesta del transport

Prestatgeries buides en un supermercat de Madrid durant la protesta del transport
Prestatgeries buides en un supermercat durant la protesta del transport / Fernando Villar (Efe)

Els supermercats podran limitar les unitats de venda de productes per a evitar situacions de desabastiment. El govern espanyol ha activat aquesta possibilitat amb la incorporació d'un nou article a la Llei 7/1996 d'ordenació del comerç minorista que ha incorporat en el decret de mesures urgents per la guerra d'Ucraïna, que publica aquest dimecres el Butlletí Oficial de l'Estat.

El nou article, el tercer, estableix específicament que "davant circumstàncies extraordinàries o de força major que així ho aconsellen, els establiments comercials puguen suspendre amb caràcter temporal la prohibició prevista de limitar la quantitat d'articles que puguen ser adquirits per cada comprador".

Segons la norma aprovada, "aquestes mesures hauran d'estar justificades i s'adoptaran de manera proporcionada quan siga necessari per a impedir el desproveïment i garantir l'accés dels consumidors en condicions equitatives".

Fins ara, la llei prohibia expressament "limitar la quantitat d'articles" als compradors, juntament amb l'obligació d'atendre les peticions de venda per "orde temporal de sol·licitud".

La reforma legal es produeix després del desabastiment puntual d'alguns articles als supermercats, com ha sigut el cas dels lactis o l'oli de gira-sol, durant la protesta del transport, que encapçala un sector dels conductors autònoms. El bloqueig d'alguns centres de producció, que va retardar l'arribada d'alguns productes de primera necessitat als punts de venda, i l'acumulament preventiu d'alguns consumidors van buidar les prestatgeries d'alguns comerços, que començaren a limitar algunes vendes. Llavors, l'organització Facua-Consumidors en Acció va denunciar que els supermercats DIA, Mercadona, MAS, El Jamón i Hiperdino estaven incomplint la llei que ara es modifica.

En una entrevista a Les notícies del matí, Pedro Reig, el president de l'associació de supermercats valencians (Asucova), va atribuir a la "psicosi" d'alguns consumidors el fet que es magnificaren els problemes d'aprovisionament derivats de la protesta del transport.

També et pot interessar

stats