FACUA denuncia cinc supermercats per limitar la compra d'oli de gira-sol

L'organització afirma que DIA, Mercadona, MAS, El Jamón i Hiperdino vulneren la llei d'ordenació del comerç minorista, que impedeix aquesta pràctica

Cartell limitant la compra d'oli de gira-sol a un supermercat
Cartell que avisa de la limitació de la compra d'oli de gira-sol en un supermercat / À Punt NTC

FACUA-Consumidors en Acció ha denunciat cinc cadenes de supermercats i hipermercats per limitar als consumidors el nombre d'unitats d'oli de gira-sol que poden adquirir en cada compra.

Aquests establiments són DIA, Mercadona, MAS, El Jamón i Hiperdino, que han estat denunciats davant de les autoritats en matèria de comerç de diverses comunitats autònomes, entre altres les de les seus socials centrals de les cadenes.

Per això, Mercadona ha estat denunciada davant del Servei Territorial de Comerç i Consum de la Comunitat Valenciana, per tindre ací la seu social, i també en la Direcció General de Comerç i Consum de la Comunitat de Madrid, en la Direcció General de Comerç de la Generalitat de Catalunya i també davant de l'autoritat de comerç andalusa.

L'associació ha pogut comprovar que les cinc empreses han col·locat missatges a les prestatgeries en què avisen els clients que l'adquisició de l'oli de gira-sol és limitada, fins al màxim de cinc litres per client en alguns establiments.

A més, també ha detectat que en els últims dies s'està veient una alça desproporcionada dels preus d'aquest producte en diverses cadenes. FACUA ha registrat imports de fins a 2,98 euros el litre a l'establiment que ven el producte al preu més alt.

Què diu la llei?

En aquest sentit, l'article 9.2 de la Llei 7/1996, de 15 de gener, d'Ordenació del comerç minorista, estableix que "els comerciants no podran limitar la quantitat d'articles que poden ser adquirits” ni establir “preus més elevats o suprimir reduccions o incentius per a les compres que superen un volum determinat”.

A més, l'article 63 de la llei recull com a labor de les administracions públiques comprovar "el compliment" de la legislació, la competència sancionadora del qual és de les comunitats autònomes.

Per això, FACUA insta les diferents autoritats de protecció autonòmiques que facen les indagacions que siguen oportunes en el seu àmbit territorial i inicien els corresponents expedients sancionadors.

També et pot interessar

stats