Els supermercats comencen a racionar la llet pels problemes de subministrament en la indústria làctia

Consum limita a sis brics per persona i dia la compra màxima en establiments de la cadena per incidències "puntuals" en l'abastiment motivades per la vaga de transports

Cartell d'una prestatgeria a Consum en què s'avisa de la limitació
Cartell d'una prestatgeria a Consum en què s'avisa de la limitació / À Punt NTC

La vaga indefinida en el transport, que aquest dilluns encadena huit dies de parades, està posant contra les cordes la indústria làctia espanyola, que ha perdut ja tres milions de litres de matèria primera i s'ha vist obligada a redistribuir llet entre les fàbriques per a aconseguir salvar la recollida en les zones on la protesta és més intensa, especialment al nord del país. 

Els problemes en la cadena de subministrament han obligat alguns supermercats valencians, per exemple Consum, a prendre mesures per a garantir la venda de llet. Així, la cooperativa valenciana ha decidit limitar a un màxim de sis brics o botelles per persona i dia la compra de llet, segons han confirmat a À Punt fonts de la companyia. El que volen és enviar un missatge de tranquil·litat i conscienciar la ciutadania que hi ha prou abastiment i que no cal acumular en les cases. 

La Comunitat Valenciana, per ara, no és de les autonomies més afectades per les tensions en la cadena de subministraments que han esclatat arran de la vaga del transport de mercaderies. Per ara només es registren problemes puntuals de desproveïment en alguns productes, derivat d'aquest bloqueig que s'està donant amb especial intensitat en comunitats com ara Galícia, Astúries i Cantàbria. 

Fonts de la federació d'indústries làcties han informat aquest dilluns que les fàbriques lleteres estan redistribuint el producte de les zones més afectades a les que menys estan patint l'acció de protesta per a aconseguir salvar la recollida. Els "esforços" estan sent "enormes", apunta el sector, encara que "cada dia es fa més difícil" a causa de la prolongació de la vaga.

Galícia, que produeix el 45% de la llet nacional, és l'autonomia més afectada, encara que també hi ha "serioses dificultats" a Astúries, Cantàbria i Castella-la Manxa. Les centrals lleteres gallegues i asturianes estan reportant moltes dificultats tant en l'envasat com en el transport dels productes als supermercats. A més, hi ha falta d'inputs i d'altres materials auxiliars a les fàbriques davant la falta de trànsit dels camions i només estan eixint amb "comptagotes" alguns per a distribuir el producte.

La patronal valenciana de supermercats, Asucova, ha reconegut a À Punt NTC problemes puntuals de desabastiment, però assegura que no són generalitzats. Demanen al govern espanyol, això sí, que actue d'urgència perquè la situació no empitjore i es resolga el conflicte. 

També et pot interessar

stats