Els sindicats reivindiquen la reducció de jornada per llei en el Primer de Maig: "Després de 40 anys, ja toca"

Els líders de l'UGT-PV i CCOO-PV destaquen les implicacions de la jornada de 37,5 hores en la vida de les persones envers l'escassa afecció per a l'economia productiva

Ismael Sáez (UGT-PV) i Ana García (CCOO-PV) / À Punt NTC

Els líders dels sindicats majoritaris a la Comunitat Valenciana, Ismael Sáez d'UGT-PV i Ana García Alcolea de CCOO-PV, han reclamat la reducció a 37,5 hores per llei de la jornada laboral en una entrevista a Les notícies del matí, prèvia a les manifestacions d'este Primer de Maig, on serà una de les reivindicacions més presents. Consideren la reducció "justa" i "molt prudent", en el context de la productivitat del 2024, molt superior a la del 1982, quan es van implantar les 40 hores de treball.

"Ja han passat 40 anys sense que la jornada s'haja reduït. S'ha incrementat el salari mínim interprofessional i el temps de treball és un part més en l'equació per a viure millor. (...) Són 40 anys i està bé que es corregisca ja", ha raonat Ismael Sáez.

L'oportunitat l'ha posada el govern espanyol damunt de la taula, com a part de l'acord de legislatura entre Compromís i Sumar, que s'estima que pot beneficiar tretze milions de treballadores i treballadors amb jornades superiors. García Alcolea (CCOO) ha destacat el context econòmic, amb marges rècord en les grans empreses, beneficis històrics en les entitats bancàries i una economia que veuen amb bona salut malgrat les xifres roïnes de treball en l'última EPA.

Sáez considera que la reducció de la jornada no tindrà un efecte "transcendental" en l'economia, perquè els sectors exportadors ja la tenen implantada majoritàriament. Els beneficiaris, assenyala, seran els mateixos que s'han vist afavorits per l'incrementat de l'SMI i les plantilles que estan fora de la negociació col·lectiva.

La rebaixa de les hores de treball, en tot cas, la plantegen com a resultat d'un acord amb la patronal CEOE, a la qual estan disposats a donar "flexibilitat" i abordar els "problemes organitzatius" que els plantegen. García Alcolea ha advertit que, malgrat que s'aspira a una protecció col·lectiva, la reducció de la jornada s'ha de mirar per sectors productius i ha anticipat que "no hi haurà café per a tots".

Dos reunions amb el Consell en deu mesos

Els líders sindicals han admés certa desacceleració respecte d'altres reivindicacions pendents des de la passada legislatura, com el subsidi social per desocupació, que posen en el context de l'aritmètica parlamentària diferent resultant de les eleccions del 23 de juliol al Congrés. A la Comunitat Valenciana, veuen de moment més bones paraules que accions. En els deu mesos de recorregut del nou Consell del PP i Vox, han celebrat dos reunions que han assentat les bases per a la taula de diàleg social, però encara no han concretat accions. "Han passat deu mesos, queden tres anys", ha recordat Sáez, que creu que la posició del govern valencià es coneixerà més prompte que tard, si porta a la taula les iniciatives i es reclama l'opinió dels agents socials abans de prendre les decisions.

Sáez i Garcia han subratllat la necessitat d'avançar en la reindustrialització del model productiu valencià, per a generar treballs amb valor afegit amb millors salaris i condicions. Una aposta que, reclamen, reforça les mesures actives d'ocupació i d'iniciatives per a resoldre els problemes estructurals que agreugen la precarització de la joventut, com la impossibilitat d'un lloguer o una primera hipoteca.

La portaveu de CCOO-PV ha retret al Consell que ha pres decisions en sentit contrari, com la renúncia a aplicar la llei estatal d'habitatge, la reducció del pressupost de Labora o la retallada en les escoles d'idiomes. I adverteix de la "desafecció absoluta" respecte de la societat i la política que l'statu quo pot tindre en una joventut amenaçada per la precarietat. Desafecció que, segons han lamentat, està alimentant l'elevat "nivell de fang" en què "el circ mediàtic" ha instal·lat la vida política. García Alcolea lamenta que desplacen del debat públic assumptes urgents, com el problema de l'habitatge.

Preocupació per la fusió del BBVA i el Sabadell

Els líders dels sindicats majoritaris també s'han mostrat preocupats per la possible fusió del BBVA i el Banc Sabadell, per la desaparició d'oficines i llocs de treball que anticipen, els dubtes sobre la continuïtat de la seu del Sabadell a Alacant i la reducció de la competència bancària, que Ismael Sáez adverteix que ja té trets "d'oligopoli" que "acabarem pagant, si no l'estem pagant ja". El portaveu d'UGT-PV ha reivindicat la necessitat d'una banca pública que veu "imprescindible per a salvaguardar l'activitat econòmica" i protegir els interessos dels consumidors.

Els portaveus d'UGT-PV i CCOO-PV consideren que sobren motius per a eixir al carrer en les manifestacions del Primer de Maig. García Alcolea ha recordat que els sindicats valencians no es poden resignar amb 350.000 persones en situació d'atur i ha advertit del risc de donar les batalles laborals per guanyades, perquè "quan a un govern li quadren els números, t'ho poden canviar tot sense diàleg ni consens, com va passar amb la reforma laboral" en temps del PP de Mariano Rajoy.

Ismael Sáez ha recordat que part de la batalla es juga a Brussel·les i creu que passa per més harmonització fiscal i pressupost per a la Unió Europea, perquè fons com els Next Generation siguen una constant i no un fet excepcional: "Volem una política industrial a la Unió Europea, per a tindre un model productiu propi [diferent dels EUA], que permeta salvaguardar principis i valors, perquè si no l'alternativa que s'ofereix a la ciutadania és un nacionalisme excloent que assenyala l'immigrant com a causant de problemes".

També et pot interessar

stats