Sanitat planteja reduir la puntuació del valencià a la meitat en les borses de treball

La Conselleria assegura que la proposta de baremació, que dona més pes als idiomes comunitaris i inclou una entrevista personal, no és definitiva i està en negociació amb els sindicats

Façana de l'Hospital Clínic de València / Generalitat

La Conselleria de Sanitat vol que el coneixement d'idiomes estrangers puntue més que saber valencià en les borses de treball temporal de la sanitat valenciana. És, almenys, la proposta que figura en un document elaborat pel departament de Marciano Gómez, al qual ha tingut accés À Punt NTC, i que servirà de base per a negociar amb els sindicats els nous criteris de selecció del personal dels subgrups A1 i A2 en la mesa tècnica el pròxim dimarts.

La reestructuració de les baremacions en els processos per a triar la plantilla pública sanitària ja la va avançar divendres passat el mateix conseller. Segons va apuntar Marciano Gómez, el valencià continuarà valorant-se com a mèrit, però amb un pes menor que la resta de la formació acadèmica dels aspirants, tot i que no va concretar en quina proporció.

El desglossament de la baremació inclosa en l'esborrany de Sanitat precisa ara com es reflecteix aquesta minva de la llengua cooficial, que queda reduïda a la meitat en puntuació. Si ara era possible aconseguir com a molt huit punts per mèrits de valencià —en funció del títol—, amb el nou decret que proposa la Conselleria el còmput màxim es rebaixa a quatre. La retallada oscil·la entre un 50% per als certificats de C2 —de huit a quatre punts—, C1 —de sis a tres punts—, B2 —de quatre a dos punts—; i un 66% en el cas del B1, que passa d'atorgar tres a només un punt.

La nova baremació equipara la llengua valenciana amb la resta d'idiomes comunitaris per a adaptar-se a la normativa europea, però també obri la porta als aspirants que acumulen diversos títols de llengües per a sumar més puntuació que un altre que aporte el C2 de valencià, perquè el màxim en aquesta categoria són sis punts.

D'altra banda, Sanitat planteja també introduir en el procés de selecció una entrevista personal a càrrec de la comissió avaluadora per a determinar la idoneïtat dels candidats en les borses que requerisquen formació específica i experiència prèvia.

Els sindicats implicats en la negociació del futur decret, com ara Comissions Obreres del País Valencià, denuncien que el projecte de la Conselleria incorpora modificacions que "menyspreen" la carrera de mèrits del personal sanitari i que "obri la porta a la selecció subjectiva dels professionals" per a cobrir els llocs de treball. Un sistema que, en la pràctica, pot implicar que es deixe sense efecte l'ordre de la borsa determinat per la puntuació objectiva del currículum.

També apunten que l'entrevista personal que es proposa, realitzada per una comissió de valoració composta per la direcció del departament de salut i dues prefectures de servei, pot ser la que determine la contractació. Tots aquests canvis poden donar lloc a l'aparició d'un "borsí", com va ocórrer durant els governs del PP, que amagava "un nepotisme generalitzat pel qual les direccions i gerències dels diferents departaments de salut contractaven persones afins, familiars i amics sense cap criteri objectiu, i se saltaven impunement els principis d'accés a l'ocupació pública", assegura CCOO PV.

Fonts de la Conselleria de Sanitat han assegurat a À Punt NTC que el document amb les novetats de baremació és només un esborrany obert a la negociació en la taula tècnica amb els sindicats i que, per tant, no té caràcter definitiu.

També et pot interessar

stats