S’inicia la campanya de lluita amb feromones contra el cucat de l’arròs

S’instal·laran 480.000 difusors en les explotacions on es cultiva el cereal i Agricultura assumirà els 450.000 euros per a subministrar i col·locar les varetes

El conseller d'Agricultura, José Luis Aguirre, ha visitat este divendres els arrossars de l'Albufera, on ha colocat algunes varetes
El conseller d'Agricultura, José Luis Aguirre, ha visitat este divendres els arrossars de l'Albufera, on ha colocat algunes varetes / Generalitat

Agricultura ha iniciat la campanya per a protegir de l'arna Chilo suppressalis, coneguda popularment com el cucat de l'arròs, els arrossars valencians. Per a combatre-la, s’usa el mètode de confusió sexual, un sistema que, com destaquen des de la conselleria, és “respectuós amb l’entorn i amb el cultiu”.

Este mètode, aplicat en el total de la superfície arrossera de la Comunitat Valenciana, permet un control “òptim” de la plaga i evita l’aplicació de productes fitosanitaris. Concretament, esta tècnica per a posar fre al barrinador de l’arròs s’aplica en més de 15.300 hectàrees d’arrossars del parc natural de l’Albufera i en les zones productores d’Alacant i Castelló.

Les varetes que es col·loquen als arrossars contenen difusors de feromones que, de manera natural, emeten les femelles per a atraure els mascles i reproduir-se. En cobrir tota la superfície arrossera amb la feromona, el mascle no és capaç de detectar les xicotetes quantitats emeses per les femelles i, per tant, no arriba a produir-se l’aparellament.

En definitiva, i com indiquen des de la Conselleria d’Agricultura, l’objectiu d’estos tractaments és rebaixar el nivell de la població de l'insecte, de manera que afecte, en la menor mesura possible, este cultiu.

Així doncs, com expliquen fonts de la conselleria, evita que el cucat de l’arròs ataque la planta i la mate i, per tant, evita també que minve la producció. Des de finals de maig i durant més de tres setmanes s’instal·len 480.000 difusors en els arrossars. El subministrament, la confecció i la col·locació en les explotacions implica un cost de 450.000 euros que finança íntegrament la Conselleria.

Fonts d’Agricultura han destacat que es tracta “d’un mètode que ofereix grans avantatges, perquè actua específicament sobre esta plaga i no afecta en cap moment ni la resta d’insectes beneficiosos ni altres animals; a més, no deixa cap tipus de residu, ja que tot el material és degradable”.

També et pot interessar

stats