AVA-Asaja denúncia que Espanya denega un herbicida de l'arròs que sí autoritzen Itàlia i Portugal

Aguado afirma que la ministra d'"Intransigència Ecològica" Teresa Ribera és l'"enemiga número u del camp espanyol" i el ministre d'Agricultura, Luis Planas, "vulgar còmplice dels seus atropellaments"

Cultius d'arròs a la província de València
Cultius d'arròs a la província de València / AVA-Asaja

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) considera "inaudit" que el govern d'Espanya del PSOE i Sumar denegue l'autorització excepcional de la matèria activa profoxydim, que s'empra com a herbicida en el cultiu de l'arròs contra les males herbes Echinochloa i Leptochloa. Itàlia i Portugal sí que autoritzen la substància per a esta campanya.

El president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, ha assenyalat que la ministra d'"Intransigència Ecològica" Teresa Ribera siga "enemiga número u del camp espanyol" i el ministre d'Agricultura, Luis Planas, "vulgar còmplice dels seus atropellaments".

El govern legisla per "ideologia pseudoecologista"

Aguado ha afirmat que el govern legisla per "ideologia pseudoecologista" perquè si dos països europeus com Itàlia i Portugal, amb unes particularitats climàtiques i agronòmiques similars a les d'Espanya, han donat llum verda a l'autorització excepcional d'esta matèria activa, el govern espanyol "hauria d'explicar per quin motiu no l'autoritza també".

Per a AVA, suposa una pèrdua de competitivitat que causarà un encariment dels costos de producció i, per tant, del preu de l'arròs i un abandó de les explotacions que, en este cas, "posa en perill" la preservació de parcs naturals de gran valor mediambiental com l'Albufera i la Marjal de Pego-Oliva.

El responsable de la sectorial de l'arròs, José Pascual Fortea, afirma que les males herbes s'han convertit en un problema extraordinari a mesura que s'ha anat prohibint l'ús de cada vegada més matèries fitosanitàries.

El 2021 van ser els productes fitosanitaris a base de propanil, i ara el profoxydim, lamenta l'associació agrària.

França deixarà d'afegir prohibicions de matèries fitosanitàries

El govern francés acaba d'anunciar que deixarà d'afegir prohibicions de matèries fitosanitàries imposades per la UE i no aplicarà noves prohibicions llevat que s'oferisca una alternativa als agricultors, segons AVA, que critica el govern espanyol per ser "més papistes que el papa i anar més enllà del que imposa la normativa europea".

També et pot interessar

stats