La revisió de directives europees pot beneficiar l'apicultura valenciana

L'exigència d'etiquetes d’origen més clares i la revisió de les formes de presentació són aspectes que el sector agrari valora positivament

Dos apicultors treballen en un viver d'abelles
Dos apicultors treballen en un viver d'abelles
25 de desembre 2023 - 21:28

Encara que no es coneix el text definitiu, la Unió Llauradora ha valorat "molt positivament" la revisió de directives pel Parlament Europeu per a exigir etiquetes d'origen més clares de la mel i reduir el frau. Aquestes mesures poden tindre un impacte especial en un moment de profunda crisi del sector generada pels baixos preu de venda i una disminució de la producció a causa de la sequera, que creix amb les importacions massives de tercers països, segons ha valorat l'organització agrària. L'apicultura a la Comunitat Valenciana destaca per l'alt nivell de professionalització, i és la tercera autonomia en nombre d'apicultors professionals, de la qual viuen de 3.000 a 4.000 famílies.

Des de primeries d'aquest any avisaven de l'agònica situació del sector. El 2022 es va registrar una reducció del 70% de la producció de mel i al febrer els apicultors valencians es van concentrar davant de les Corts per demanar ajuda i exigir una resposta del Consell.

El Parlament Europeu va fixar la setmana passada la seua posició sobre la revisió de les directives anomenades del desdejuni que actualitzen les normes sobre composició, nomenclatura, etiquetatge i presentació d'una sèrie d'aliments i begudes habituals del primer menjar del dia.

Entre les mesures, els eurodiputats volen que aparega el nom del país on s'ha collit la mel. La Unió ha destacat que "la nova normativa respon a una demana històrica" de l'organització, del conjunt del sector i dels consumidors". Ha exposat que "la qualitat i els costos de producció de la mel són molt diferents en funció de l'origen i que el consumidor tinga accés a aquesta informació constitueix un punt mot adequat per a afavorir el producte local".

En aquest sentit, ha advertit que la falta d'informació en l'etiquetatge no solament afecta l'origen geogràfic, sinó que "si finalment s'aprova el text, els processos de filtratge i tractaments tèrmics que afecten la qualitat del producte final també seran limitats o deuran ser identificats clarament a l'etiqueta.

Quant l'eliminació del frau, la Unió Llauradora creu que les esmenes que planteja el Parlament Europeu "suposen un pas avant quant al control sobre mel adulterada, millorant la traçabilitat i actualitzant la metodologia per la detecció del tipus que, segons dades de la mateixa comissió en l'informe From the hives, arriben a suposar un 46% de les importacions.

També et pot interessar

stats