Retrocés del sector ceràmic el 2023 amb una caiguda de les vendes del 14,3%

El president d'Ascer critica en Cevisama la falta d'ajudes del govern de Sánchez i alerta que competeixen en “desigualtat de condicions” amb l'Índia, que és ja el principal exportador mundial o la Xina, segon per davant d'Espanya

Empresaris i clients del sector ceràmic omplin Cevisama, a Fira València
Empresaris i clients del sector ceràmic omplin Cevisama, a Fira València / Cevisama

Fira València acull fins divendres Cevisama, la gran cita del sector del taulell, i aquest dimarts la patronal ha fet el tradicional balanç d'activitat. El president d'Ascer, Vicente Nomdedeu, ha destacat que la facturació del sector arribarà el 2023 els 4.863 milions d'euros, cosa que significa una caiguda del 14,3% sobre el 2022, un any que ja va registrar caigudes de dos dígits.

Nomdedeu ha posat l'accent que el taulell encara pateix l'impacte de la crisi energètica que es va iniciar el 2022 i que es manté aquest 2024 i ha lamentat que "a Espanya, a diferència que en altres països de la UE, hem comptat amb una resposta molt insuficient per part del nostre govern central".

Les exportacions, que aglutinen tres quartes parts de les vendes del sector, han sigut el 2023 de 3.563 milions, amb un descens del 16,6% en valor i d'un 22% en volum sobre l'any 2022.

La patronal ha assenyalat que Europa aglutina el 53,2% del total de les exportacions i “continua sent el nostre principal mercat, que valora el valor afegit de la ceràmica espanyola”, però que està afectat per la inflació, els alts tipus d'interés i el fre en el mercat de la construcció.

És vital defendre la nostra posició i establir unes regles que ens permeten competir en iguals condicions, perquè està en risc la Unió Europa, que és el nostre mercat natural i més important Vicent Nomdedeu - President d'Ascer
Vicent Nomdedeu, president d'Ascer, aquest dimarts a Cevisama
Vicent Nomdedeu, president d'Ascer, aquest dimarts a Cevisama / À Punt NTC

“És vital defendre la nostra posició i establir unes regles que ens permeten competir amb iguals condicions perquè està en risc el nostre mercat natural i més important”, ha advertit el president d'Ascer.

De la resta d'exportacions, el continent americà suposa el 21,7%; el 15,4%, a Amèrica del Nord; Àsia té el 14,5%; Orient Mitjà, l'11,5%, i Àfrica, el 9,4% de les vendes a l'estranger.

El mercat espanyol representa el 25% de les vendes i ha caigut un 7,1%

El mercat nacional continua sent el principal client de les empreses taulelleres, amb més del 25% del total de les vendes. El 2023, ha aconseguit els 1.300 milions d'euros, amb una caiguda per segon any consecutiu del 7,1% sobre el 2022.

D'altra banda, la producció total s'ha reduït en un 21% i “estem fregant per davall dels 400 milions de metres quadrats”. Malgrat això, Espanya es manté en el primer lloc quant a producció dins de la UE. No obstant això, Ascer ha alertat que la “competència dels països creix exponencialment”.

L'Índia és ja el principal exportador mundial i Espanya cau al tercer lloc per darrere de la Xina

Espanya ha perdut el segon lloc en exportació i ara és la tercera mundial per darrere de l'Índia, “que irromp amb una força veloç i ja és el principal exportador mundial”, i de la Xina.

També ha incidit en les regles que pateix la indústria europea, "que fan perdre competitivitat" i ha reclamat "que a tots els països se'ls exigisquen les mateixes normes".

Nomdedeu ha lamentat que els productes nacionals, fabricats a Castelló principalment, que són cada vegada més sostenibles, competeixen en els mercats internacionals en “desigualtat de condicions” enfront d'altres productes quant a aspectes mediambientals i de drets laborals.

“És important que les regles del joc es balancegen i els nostres clients demanen majors estàndards als productors extracomunitaris”, ha dit.

Concentració de CCOO i UGT demanant millores salarials

Protesta de treballadors del sector ceràmic a Cevisama
Protesta de treballadors del sector ceràmic a Cevisama / À Punt NTC

A les onze, CCOO i UGT de la Comunitat Valenciana han convocat una concentració a les portes de Fira València reclamant millores salarials i laborals després de quinze anys de pèrdua de poder adquisitiu.

S'han mobilitzat entre 300 i 400 persones, que han arribat en deu autobusos, i representants de Compromís, com Joan Baldoví o Vicent Marzà, han estat presents en la protesta.

Les negociacions per al sext conveni col·lectiu estan trencades i, per tant, es mantenen les dues jornades de vaga en el sector, per a demà dimecres, 28 de febrer, i per a divendres, 1 de març. 

Cevisama: més de 500 expositors espanyols i internacionals

L'edició que fa 40 de Cevisama compta enguany amb més de 500 expositors espanyols i internacionals. El 80% d'aquestes marques són de la Comunitat Valenciana, concentrades a la província de Castelló, presenten ací les últimes novetats del sector ceràmic, el bany i la pedra natural. 

També et pot interessar

stats