Els regants de l’Alt Vinalopó reclamen que se’ls blinden assignacions del transvasament per a tancar els pous

La Plataforma en Defensa de l'Agricultura d'aquesta comarca reclama garantir una quantitat d’aigua, perquè si no caurà un 40% la producció agrícola

Els regants de l'Alt Vinalopó defensen la necessitat de compensar el tancament dels aqüífers que exploten actualment amb una quantitat garantida del Xúquer
Els regants de l'Alt Vinalopó defensen la necessitat de compensar el tancament dels aqüífers que exploten actualment amb una quantitat garantida del Xúquer / À Punt NTC

Una assignació concreta, amb garanties jurídiques, de l’aigua del Xúquer que es transvasarà al Vinalopó. És el requisit indispensable perquè els regants de l’Alt Vinalopó accepten el tancament de fins a sis aqüífers en aquesta comarca, una de les contraprestacions que pretén imposar la Confederació Hidrogràfica del Xúquer perquè hi arriben fins a 18,8 hectòmetres del riu més cabalós de la conca fins a les comarques del sud.

 El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Agricultura en l'Alt Vinalopó, Pepe Micó, ha defensat aquest dilluns en Les notícies del matí la necessitat de garantir una quantitat d’aigua determinada per als cultius de l’Alt Vinalopó si finalment l’ens hidrogràfic tanca els pous d’aquesta comarca, com havia anunciat.

Micó ha argumentat que si finalment la Confederació Hidrogràfica del Xúquer compleix les seues intencions i no es garanteixen assignacions concretes, la producció agrària es reduiria un 40%, el que comportaria també una minva del 42% en la mà d’obra d’aquest sector, com revela un estudi de la Universitat Politècnica de Cartagena.

“Si es tanquen els pous, i aquesta aigua no se substitueix per aigües del Xúquer, que fins ara no estan garantides, no podem acceptar les condicions del transvasament Xúquer-Vinalopó”, exposava el portaveu dels regants de l’Alt Vinalopó en Les notícies del matí.

Pepe Micó ha admés la sobrexplotació dels aqüífers de l'Alt Vinalopó. En aquest sentit, ha recordat que durant anys, part de l’aigua extreta dels aqüífers de l’Alt Vinalopó s’ha derivat al consum humà i industrial de la costa alacantina.

Reclamen la solidaritat que han mostrat

Per aquesta raó, el portaveu dels regants ha demanat a la resta de regants i a les entitats responsables dels transvasaments que la mateixa solidaritat que ha demostrat l’Alt Vinalopó en les últimes dècades, la mostren ara la resta d’implicats en el transvasament.

“Ací hem sigut solidaris durant més de cent anys, ara la resta han de ser solidaris amb nosaltres, perquè l’aigua del Xúquer no pertany únicament als regants de València”, ha expressat el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Agricultura en l'Alt Vinalopó.

També et pot interessar

stats