Rebaixes en l’energia: veus expertes estimen un 30% menys en la llum i el depòsit, deu euros més barat

El govern espanyol ha anunciat que abaixarà el preu de la gasolina, la llum i el gas el 29 de març

Rebaixes en el preu de l’energia / À Punt NTC

El govern espanyol està disposat a fixar un màxim per al preu del gas i el de la llum en el mercat majorista, i també abaixarà el preu dels combustibles. Una mesura que entraria en vigor el 29 de març, quan el Consell de Ministres té previst aprovar un reial decret que arreplegarà una bateria de mesures emmarcades en el pla nacional de resposta a les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna. 

L’executiu espanyol vol intervindre, en primer lloc, el preu del gas, el gran factor de distorsió. En segon, el preu de la llum en el mercat majorista tal com estava regulat fins a juliol de l'any passat, que es va modificar per harmonitzar-se amb Europa.

Així, segons les primeres estimacions que fan les veus expertes, la baixada reduirà un 30% la factura de la llum, i al voltant de deu euros el cost del depòsit de la gasolina. 

Marcos J. Lacruz, president de l'Associació Valenciana d'Empreses d'Energia, ha assegurat que el que vol el govern espanyol és tornar al model anterior i fixar un límit de 180 euros per megavat del pool elèctric. “És una mesura que va en contra del dret europeu, i per això a Europa no ho tenen tan clar”, ha afegit Lacruz. 

Brussel·les podrà dir-hi la seua en el Consell Europeu del 24 i el 25 de març. El que ja han fet sis països europeus és abaixar la fiscalitat dels combustibles, un instrument que utilitzarà probablement l’executiu per reduir el preu de la gasolina. 

Felipe Sánchez, professor de Finances d'EDEM, assegura que en el cas dels carburants la mesura més ràpida i efectiva consistiria a retallar impostos en l’IVA, abaixant per exemple del 21% actual al 10%. 

Aquest ventall de mesures entrarien en vigor immediatament el 29 de març després d'aprovar-les el Consell de Ministres i són temporals fins que el mercat, aquesta economia de guerra, s'estabilitze.

També et pot interessar

stats