Rafa Climent: "Si fem les infraestructures necessàries, Sagunt serà el polígon modern del Mediterrani"

El conseller d'Economia Sostenible destaca que la gigafactoria de bateries anunciada per Volkswagen accelerarà la reindustrialització de la Comunitat Valenciana

24.03.2022 | Entrevista LNM Rafael Climent

El conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, pronostica un abans i un després en el teixit industrial de la Comunitat Valenciana i particularment al de Sagunt (Camp de Morvedre) amb la gigafactoria de bateries, que ha anunciat la multinacional Volkswagen. "Si som capaços de fer les infraestructures necessàries, Sagunt serà el polígon modern del Mediterrani", ha assenyalat en Les notícies del matí. Climent ha destacat que caldrà ampliar el port saguntí, així com avanços en els corredors mediterrani i cantàbric per a fer factible l'arrancada industrial de l'enclavament. "Sagunt té una ubicació molt bona, que es prepare perquè tindrà moltes possibilitats de créixer, també la població", ha explicat als micròfons d'À Punt.

Climent ha celebrat les implicacions en el procés de reindustrialització de la Comunitat Valenciana que suposara les noves instal·lacions de Volkswagen, una empresa tractora d'inversions, que alimentarà altres companyies i crearà de noves. En paraules del conseller el canvi accelerarà el procés de reindustrialització de la Comunitat Valenciana i l'enfocarà cap a la modernitat, la qual cosa augmentat la cadena de valor del conjunt del teixit empresarial. De moment, dels set mil milions compromesos pel projecte de la multinacional, ha recordat, tres mil aniran directament a la Comunitat Valenciana, amb una estimació de 3.000 ocupacions directes i entre 10.000 i 12.000 indirectes.

"Sagunt té una ubicació molt bona, que es prepare perquè té moltes possibilitats de créixer"

Implicacions per al futur de la Ford d'Almussafes

El conseller d'Economia Sostenible ha destacat també les implicacions per al sector de l'automoció i concretament per al futur de la planta Ford d'Almussafes, suggerint que hi ha hagut converses entre les dues multinacionals (Ford i Volkswagen) que han decantat la balança en favor de la Comunitat Valenciana. "Tinc la sensació que sí [han existit les converses], però he de parlar de sensació" —ha explicat. "Hui tot el sector de l'automoció alça el cap després d'un temps mirant cap a terra... Això li dona un impuls a la factoria Ford, a veure si a Detroit veuen per fi la capacitat que té per al cotxe elèctric i amb una gigafactoria que es pot sumar a la cadena de valor i ajuda a reactivar tota l'empresa auxiliar".

Tinc la sensació que Volkswagen ha parlat amb Ford per a pendre la decisió

Rafael Climent ha destacat l'esforç dels conjunts dels actors de la part valenciana i particularment dels tècnics de la conselleria per a guanyar la competició per la gigafactoria, quan es partia d'una situació més desfavorable respecte d'alternatives com Extremadura. Segons ha explicat, Sagunt guanyava en termes geoestratègics, però a Volkswagen li frenava la menor capacitat de la Generalitat per a proporcionar incentius per rebre menys fons regionals europeus. "Això ho vam suplir d'alguna manera i després ja no hi havia cap punt negre en el projecte valencià", ha dit als micròfons d'À Punt.

No hi ha cap condicionant al projecte de la gigafactoria en l'execució de l'ampliació del port de València

La conselleria ha iniciat el projecte d'expropiació dels terrenys i, una vegada aconseguit el vistiplau de Volkswagen, necessitarà que el govern espanyol aprove el corresponent Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica, l'instrument econòmic que s'ha activat per a rebre finançament amb fons Next Generation de la Unió Europea.

El titular d'Economia Sostenible ha desvinculat el desenllaç d'aquest procés del futur de l'ampliació del Port de València, qui com el seu partit, Compromís, condiciona a una nova declaració d'impacte ambiental i una planificació del creixement del conjunt de les infraestructures portuàries de la Comunitat Valenciana. "No hi ha cap condicionant al projecte de la gigafactoria en l'execució de l'ampliació del port de València", ha sentenciat Climent.

També et pot interessar

stats