La pujada rècord de preus colpeja les economies domèstiques

Omplir la cistella de la compra s'ha incrementat fins a un 25% del sou mitjà d'una persona resident a la Comunitat Valenciana

El preu de l'electricitat, els combustibles i els aliments s'ha disparat al març / À Punt NTC

El preu de la vida s'ha disparat. Així ho han assegurat diverses persones amb qui ha pogut parlar À Punt Notícies. "Jo ara pague el doble, he passat de 80 a 136 euros", ha assegurat una dona sobre el preu de la llum. La mateixa conversa es repeteix en la cua de les gasolineres. "Acabe de ficar 40 euros més que de normal", denunciava un conductor en omplir el depòsit del cotxe. "Jo he notat l'increment: abans en pagava 120 i ara, 150", ha dit una altra clienta d'un supermercat.

I és que la inflació s'ha disparat al març fins al 9,8%, la taxa més alta en 37 anys. Respecte al mateix dia de l'any passat, la llum i el gas costen hui entre un 550 i un 600% més. Paguem de mitjana de 79 a uns 225 euros més per la mateixa factura.

Com a conseqüència, al supermercat s'ha incrementat el preu dels productes de primera necessitat, com la llet, la fruita, la carn, el peix, l’oli d'oliva i de gira-sol, el paper higiènic, la pasta, les conserves, els cereals, la brioixeria, la farina, el fuet i fins i tot el menjar per a bebés.

L'altre motor del canvi dels preus és el combustible, ja que els carburants han pujat un 70% en un any. El cotxe s’ha convertit en una condemna per a moltes persones. Omplir el depòsit suposa gastar entre 35 i 40 euros més que l'any passat. El balanç de danys provisional està entre 35 i 150 euros de més al mes.

La guerra d’Ucraïna i per últim la vaga de transportistes han fet que la cistella de la compra s'haja disparat entre un 20% i un 30%, segons el producte. Un càlcul estimat de pujada entre 100 i 250 euros al mes.

La despesa domèstica per casa ha pujat a partir de 300 euros al mes i, tenint en compte que el salari mitjà a la Comunitat Valenciana són uns 1.300 euros, és vora un 25%. Per a alguns consumidors suposa massa: "És impossible estalviar", han assegurat.

També et pot interessar

stats