Puig valora els "avanços substancials" en el sistema de finançament autonòmic i defén una reforma "prioritària"

En un dinar amb empresaris i empresàries, el president ha posat l'accent en què la Comunitat Valenciana rebrà l'11% dels 9.000 milions d'euros de finançament complementari

Ximo Puig posa amb empresaris i empresàries abans de l'esmorzar organitzat per Cambra València
Ximo Puig posa amb empresaris i empresàries abans de l'esmorzar organitzat per la Cambra de Comerç de València / GVA

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha insistit aquest divendres en la "prioritat" d'escometre la reforma "estructural" d'un sistema de finançament que està caducat des de 2014, si bé ha destacat els "avanços substancials" en l'aportació de recursos econòmics per part del govern espanyol a la Comunitat Valenciana.

El cap del Consell ha fet aquestes declaracions abans de participar en un esmorzar al Palmar de València amb representants empresarials convocat pel Consell de Cambres de la Comunitat Valenciana, una trobada que també ha comptat amb la presència del titular d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; el d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; i el de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

Puig ha tornat a emfatitzar que l'agenda política ha d'incloure com a prioritari el canvi de l'actual model de finançament, però ha matisat que això no impedeix reconéixer que, mentre la reforma arriba, s'està aplicant un "nou criteri de repartiment" que facilita que hi haja més fons per a l'Educació, la Sanitat i el sistema de protecció social dels valencians i les valencianes.

En aquest sentit, el president ha subratllat que aquest divendres s'ha sabut que el Ministeri d'Hisenda ha repartit 9.000 milions d'euros suplementaris al finançament ordinari, dels quals la Comunitat Valenciana en rebrà l'11%. Això, segons Puig, marca una distància amb l'actitud mostrada per anteriors governs.

Segons el cap del Consell, s’han produït "avanços substancials" conjunturals, però cal introduir modificacions estructurals que permeten resoldre el problema d'infrafinançament que arrossega la Comunitat Valenciana a conseqüència d'un model que no garanteix l'equitat.

També et pot interessar

stats