Puig planteja millorar la formació dels treballadors del calcer en els mesos sense activitat
El president qualifica de "fonamental" el contracte fix discontinu per a "garantir l'estabilitat" i anuncia una reunió entre sindicats i empresaris per a avaluar-ne la implantació
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha plantejat dedicar a la formació una part dels mesos en què no hi ha activitat en el sector del calcer. L'objectiu és "millorar la capacitació i actualització de coneixement" dels empleats, així com ampliar les seues competències.
Per a això, ha proposat que el Consell contribuïsca "a l'aportació de recursos". Així s'ha expressat aquest dimarts a Milà, on ha fet un balanç de la seua visita al Saló Internacional del Calcer de Milà (Micam), un esdeveniment de referència per a distribuïdors de tot el món i especialment per a les empreses valencianes.
Prop de la meitat dels expositors espanyols són de la Comunitat Valenciana (48 dels 100 que hi ha en total), principalment de la província d'Alacant, amb 43.
Puig ha ressaltat que el sector viu "un bon moment", ja que ha continuat el que ha denominat "procés d'aggiornamento" (actualització en italià), per al qual "a cada dificultat, una resposta".
Així ha esmentat que el calcer valencià va superar l'arribada de la Xina a aquest mercat, la "terrible" crisi financera del 2008, així com la crisi de la covid i l'econòmica actual.
No obstant això, ha precisat que el sector té "grans reptes al davant" i ha ressaltat la consolidació de la internacionalització i cerca de nous mercats i, especialment, ha posat el focus en la formació i en unes noves relacions laborals, que ha afegit que han de buscar "flexibilitat i seguretat".
En aquest sentit, ha qualificat de "fonamental" el contracte fix discontinu en aquest sector per a "garantir l'estabilitat" i ha esmentat que es produirà una reunió entre sindicats i empresaris per a avaluar-ne la implantació. Així mateix, ha anunciat que la Generalitat s'ha obert a participar en la formació dels treballadors.
Referent a això, ha detallat que la Generalitat "pot ajudar a propiciar un escenari" encara que ha assenyalat que l'acord ha de donar-se entre els agents econòmics i socials. Posteriorment, en l'àmbit en què el Consell té competències, ha plantejat una formació contínua, que hauria de donar-se en el període sense activitat.
Projecte Learning Factory
Així mateix, també ha esmentat el projecte del Learning Factory, que es crearà en l'antic edifici de Correus d'Elx i que servirà per a la formació en tecnologies habilitadores.
El president ha explicat que estan en la primera fase del projecte, que busca ser "un centre de capacitació que unisca les diferents perspectives", universitària, de formació professional i empresarial.
La Comunitat Valenciana és la primera comunitat productora i exportadora i la que compta amb el nombre d'empreses i empleats més gran. Així mateix, es tracta de la primera productora nacional del sector del calcer i el cuir, amb un 44% del total d'Espanya. A gener del 2023, el sector té 2.400 empreses en l'autonomia, que donen ocupació a més de 21.000 persones.