Procuradors i advocats valencians amb pensions de menys de 500 euros: “No arribem a final de mes”

El col·lectiu demana un canvi legal que els permeta integrar-se en el règim dels treballadors autònoms

Els procuradors i advocats denuncien que perceben una pensió per davall del que se'ls havia explicat / À Punt NTC

Pensions entre 250 i 500 euros després de tota una vida de faena. És la situació en què es troben al voltant de 100.000 professionals de la procuradoria i advocacia a tot Espanya, que quan es van col·legiar van haver d'acollir-se al sistema de mutualitat, obligatori en aquell moment.

En aquesta situació es troba Alícia Ramírez, procuradora valenciana de 81 anys que continua en exercici perquè després de 44 anys treballats, percep una pensió de 550 euros i no li ixen els números. “Amb la quantitat que rep indubtablement jo no puc viure un mes i menys encara tenint un fill a càrrec”, explica.

Com Ramírez, més companys i companyes de professió han iniciat una sèrie de mobilitzacions per a reclamar un canvi legal que els permeta integrar-se en el règim dels treballadors autònoms. Denuncien a més que se senten enganyats pel sistema de mútua, que els ha deixat unes pensions molt per davall del que els havien comunicat en el seu moment.

"Em van dir que estaria sobre els 800 euros o una quantitat semblant. Ara he vist que tan sols cobraré 450 euros", denuncia Carmen Lis, procuradora i membre del moviment J2, al voltant del qual s'ha organitzat el sector.

Mantenen que més que un sistema de pensions, la mútua ha actuat com una asseguradora privada amb inversions de risc i amb un mecanisme que dificulta el rescat dels diners. “Els canvis legislatius han fet que siga com una corredoria d'assegurances i tinga un pla d’estalvi. Per tant, quan et jubiles cobres una part segmentada del capital que tu tens al teu fons. No és una jubilació”, assenyala Ana Pons, procuradora i membre del moviment J2.

El col·lectiu ha dut la seua reivindicació als carrers i demana poder incorporar-se al sistema públic de pensions, com ja va passar fa vint anys amb els professionals notarials. “Volem que els nostres diners que estan captius a la mútua passen a la seguretat social i se'ns done el tractament d’autònoms”, recalca Pérez.

Les Corts i la majoria de parlaments autonòmics han instat al Ministeri de Justícia que es resolga la situació, una reivindicació que es debatrà també al Congrés dels Diputats.

També et pot interessar

stats