El preu de la vivenda a la Comunitat Valenciana creix un 4,3%, el repunt més alt des de l'any 2007

L'encariment supera la mitjana espanyola (3,7%) i acumula ja huit anys consecutius d'increment

Bloc de pisos nous en venda en una imatge d'arxiu
Bloc de pisos nous en venda en una imatge d'arxiu / Europa Press

El preu de l'habitatge lliure va pujar una mitjana del 4,3% el 2021, dada que suposa el huité any consecutiu de repunt, segons les dades de l'índex de preus d'habitatge (IPV) que ha publicat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Es tracta del repunt més elevat registrat en aquest indicador des de l'any 2007, any previ a l'inici de la crisi financera, quan la vivenda es va encarir a la Comunitat Valenciana un 12,1%.

Al conjunt d'Espanya, l'habitatge va repuntar un 3,7% el 2021, una xifra que supera en 1,6 punts l'increment del 2020. Els preus repuntaren per damunt de la mitjana valenciana a les Illes Balears, Andalusia, les Illes Canàries, Cantàbria, Galícia i Múrcia.

Per tipus de vivenda, la d'obra nova es va encarir un 4% (per davall del 5,4% de 2020), mentre que la de segona mà va registrar un repunt del 4,4% (en contrast amb l'1,7% que va incrementar-se durant el primer any de la pandèmia). En el conjunt d'Espanya, la d'obra nova es va encarir un 4,6%, mentre que la de segona mà va arribar al 3,6%.

El preu de l'habitatge a la Comunitat Valenciana es va enfonsar a partir del 2009 després d'anys de forts creixements. La crisi financera va colpejar el sector amb descensos de fins al 13,6%, registrat el 2012. No va ser fins a 2014 quan aquest indicador va tornar a la senda del creixement en un tímid 0,8%, que no va deixar de créixer amb excepció del 2020, quan es va registrar un repunt del 2,2%, una dada menor que la del 2019 (4,2%).

Els experts consideren que el preu de l'habitatge es resisteix a baixar per la gran demanda latent, l'alta rendibilitat de l'actiu immobiliari com a refugi per als inversors i les condicions atractives de finançament dels bancs a l'hora de concedir crèdits hipotecaris. També remarquen la tornada a la "normalitat" que ha tingut la pandèmia de parèntesi.

També et pot interessar

stats