El preu de la llum supera el màxim històric per tercer dia consecutiu

L'import mitjà aquest dimecres fregarà els 114 euros per megawatt hora i trenca els rècords assolits dilluns i dimarts

La ministra Ribera ha anunciat una reducció del rebut de la llum, que serà inferior en el cas de l'electricitat industrial
Aquest dimecres el preu del megawatt hora se situarà en 113,99 euros de mitjana

El preu de la llum continua escalant en el mercat majorista i encadena tres jornades trencant rècords. Segons dades de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE) per a aquest dimecres el preu mitjà del megawatt hora (MWh) se situarà en 113,99 euros, la mitjana més elevada de la història. Supera en un 1,8% l'anterior màxim, que es va assolir el dimarts, fixat en 111,88 euros. Un increment de preu que coincidirà en el dia en què està previst que comence una nova onada de calor a Espanya.

Si es compara amb el que es va pagar el segon dimecres d'agost de 2020, 39,27 euros per MWh, el preu majorista de l'electricitat, que a Espanya s'usa de referència per a calcular la tarifa regulada, pràcticament es triplica.

Per franges horàries, el preu per a aquest dimecres oscil·larà entre els 125,43 euros per MWh que costarà entre les 21:00 i les 22:00 hores, i els 99,48 euros que valdrà entre les 4:00 i les 5:00 de la matinada.

El preu de la llum en el mercat majorista (pool elèctric), en el qual es casa l'oferta dels productors amb la demanda prevista per Red Eléctrica per hores, té un pes d'entorn el 24% en la factura de la llum dels consumidors acollits a la tarifa regulada o preu voluntari al xicotet consumidor (PVPC), un poc més de 10 milions. Els 17 milions restants que estan en el mercat lliure paguen pel quilowatt hora els preus que estableixen les companyies amb les quals contracten el subministrament, per la qual cosa no es veuen afectats per les oscil·lacions del pool.

Segons les previsions de les veus expertes, la factura de la llum continuarà pujant els pròxims mesos. La pregunta és fins quan i, sobretot, què ha de passar perquè deixe d'incrementar-se. Santi Otxoa, director general de la cooperativa GoiEner, explica que hi ha aspectes en què el govern espanyol podria intervindre però que un en concret, que és com es conforma el preu del mercat, depén d’Europa. 

També et pot interessar

stats