El preu de la llum es duplica aquest dilluns i torna a superar els 200 €/MWh

La factura d’un usuari mitjà al novembre va ser de 115,2 euros, un 68% més que fa un any

Imatge d'arxiu d'un rebut de la llum
Imatge d'arxiu d'un rebut de la llum / Europa Press

El preu de la llum aquest dilluns és el doble que el d'aquest diumenge i torna a superar els 200 €/MWh. Segons dades provisionals de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE), la llum costarà aquest 6 de desembre als espanyols 209,8 €/MWh.

El preu màxim de la llum per a aquest dilluns es donarà entre les 20:00 i les 21:00 hores, amb 273,6 €/MWh, mentre que el preu mínim serà de 177,4 €/MWh entre les 5:00 i les 6:00 hores.

Els preus del mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada —el denominat PVPC—, a la qual estan acollits quasi 11 milions de consumidors a l’estat espanyol, i serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el seu subministrament en el mercat lliure.

L'encariment en els últims mesos en el mercat elèctric s'explica, principalment, pels alts preus del gas en els mercats i dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂), en màxims històrics enguany.

El preu d'aquest dilluns serà un 424,6% més car en comparació amb fa just un any, quan la llum costava 40 €/MWh.

El rebut elèctric d'un usuari mitjà amb la tarifa regulada es va situar al novembre en 115,2 euros, un 68,1% per damunt dels 68,5 euros del mateix mes de l'any passat, la qual cosa representa la segona factura més cara de la història després de la de l'octubre passat, segons dades de Facua-Consumidors en Acció.

D'aquesta manera, l'associació considera que la factura elèctrica de desembre hauria de ser negativa perquè es complira la promesa del president del govern estatal, Pedro Sánchez, que enguany els consumidors pagaran el mateix que el 2018 una vegada descomptat l'IPC.

També et pot interessar

stats