El preu de la llum es desploma aquest diumenge més d’un 50%

La xifra, 102 €/MWh, és la més baixa des del passat 1 de novembre

Un home apaga un comptador de llum
Una persona apaga un comptador de llum

El preu de l'electricitat en el mercat majorista s'ha situat per a aquest diumenge en 102 euros el megawat hora (€/MWh), un 54% menys respecte al preu fixat per a aquest dissabte. És el preu més baix des del passat 1 de novembre, quan la llum es va pagar a 91,2 €/MWh.

A més, el preu per a demà diumenge, dia en què disminueix l'activitat econòmica i la demanda energètica és menor, es quedarà per davall de la barrera dels 200 €/MWh per primera vegada en els últims 18 dies.

Si es compara el preu de la llum de demà amb el del dia equivalent de l'any passat, quan es pagava a 40 €/MWh, aquest és més de dues vegades superior.

Aquest mes, el preu de l'electricitat se situa de mitjana en els 203,3 €/MWh, tres euros per damunt del preu d'octubre (200 €/MWh), el mes més car de la història, i quasi deu euros més car que el preu de novembre (193,4 €/MWh).

Segons les dades de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE), el preu màxim demà es registrarà entre les 21 i les 22 hores, quan serà de 251,65 €/MWh, mentre que el mínim serà de 2,7 €/MWh entre les 5 i les 6 de la matinada.

Els preus registrats en el mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada, a la qual estan acollits quasi 11 milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament en el mercat lliure.

Darrere de l'augment de preus es troben els alts preus del gas en els mercats internacionals i dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂), que durant 2021 vénen marcant mes a mes màxims històrics.

Quant a la resta de països europeus, al Regne Unit el megawat hora es pagarà demà a una mitjana de 203 lliures (uns 237 euros), mentre que a Alemanya ho farà a 157,71 euros, a França, a 221 euros, a Itàlia, a 221,87 euros, i a Portugal, al mateix preu que a Espanya en compartir mercat.

També et pot interessar

stats