El preu de la llum comença la setmana amb un altre màxim històric: 154 euros

L'electricitat en el mercat majorista continua escalant preus i costarà quatre vegades més que el mateix dilluns de 2020

La nova factura de la llum ha provocat increments de fins al 73% en alguns dels seus trams respecte als últims dies de vigència de l'anterior
Imatge d'arxiu / Shutterstock

El preu mitjà diari de l'electricitat en el mercat majorista —pool— marcarà aquest dilluns un nou rècord en assolir els 154,16 euros per megavat hora (MWh), màxim històric i un 6,9% superior al registrat aquest diumenge (144,18 euros). És quasi quatre vegades més alt que el mateix dilluns de 2020, quan costava 43,49 euros.

Per franges horàries, el pic arribarà als 170 euros entre les 21:00 i les 22:00 hores i el mínim se situarà en 125 euros, de 05:00 a 07:00.

Tot i que habitualment els caps de setmana donen una treva, en l'últim s'ha pagat el preu més car del rebut de la llum i aquest dilluns comença una nova setmana amb tendència alcista. Les dues primeres de setembre ja tenen el rècord dels preus més alts mai vistos en el mercat majorista.

A l'agost, i en plena onada de calor, el preu va anar marcant un rècord rere rècord, fet que va provocar que el preu mitjà mensual arribara els 106 euros/MWh, el més car de la història. El segueix juliol, que ja va batre un altre màxim en aconseguir els 92,4 euros.

L'augment dels preus en els mercats majoristes d'energia és un fenomen que afecta a tot Europa, degut fonamentalment a l'encariment del gas en el mercat internacional i a l'augment dels costos per emissió de CO₂. A Espanya el preu majorista té un pes d'entorn del 24% en la factura de la llum dels més de 10 milions de llars que tenen contractada la la tarifa regulada o Preu Voluntari al Xicotet Consumidor (PVPC).

Per a esmortir aquest ascens sense fre, l'executiu espanyol té previst aprovar dimarts un nou paquet de mesures. Entre les opcions, que es faran públiques després de la reunió del Consell de Ministres, hi ha una possible nova rebaixa fiscal, la revisió de la tarifa regulada o PVPC perquè no estiga tan exposada a les oscil·lacions del mercat majorista, i obligar les grans elèctriques a subhastar energia entre comercialitzadores i industrials.

També et pot interessar

stats