El preu de l'habitatge s'encareix un 4,1% el 2023 i s'acosta als valors de la bambolla

La vivenda de nova construcció es dispara un 9% de mitjana l'últim any, l'increment més elevat des del 2007, segons dades de l'INE

Edificis en construcció a València
Edificis en construcció a València / Shutterstock

El preu de l'habitatge continua a l'alça. L'any 2023 s'ha tancat amb un encariment mitjà del 4,1% a la Comunitat Valenciana, una dècima per damunt del conjunt espanyol, en un exercici marcat per una pujada abrupta dels tipus d'interés i la frenada del mercat immobiliari en el volum de compravendes i hipoteques.

Ho confirmen les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística relatives a l'Índex de Preus de Vivenda (IPV), un indicador amb base 100 que agafa com a referència el que costava un pis el 2015. En el tercer trimestre de l'últim any aquest paràmetre se situa en 137,366 punts a la Comunitat Valenciana, vora deu menys que a Espanya. I la mitjana de tot el 2023 es queda en 136, cosa que implica que els pisos han sigut un 36% més cars que ara fa huit anys. També és cridanera la pujada sostinguda que ha experimentat en els darrers anys l'IPV, que ja s'acosta als valors màxims registrats en la sèrie històrica entre finals del 2007 i el 2008, quan va esclatar la bambolla immobiliària.

Si comparem amb 2022, la taxa de variació anual del preu de la vivenda en l'últim exercici modera quasi a la meitat aquell increment, que va ser del 7,2%. Aleshores era el més elevat des del 2007, quan va fregar el 10%. Però si excloem les dades de 2022, l'avanç dels preus l'any passat és el més rellevant des del 2019, any previ a la pandèmia, en què l'alça dels pisos va ser del 5%.

Totes les comunitats autònomes tanquen el 2023 amb taxes anuals positives de variació dels preus de l'habitatge. Els increments més notables es localitzen a Andalusia (5,3%), Navarra (4,7%), Canàries i Comunitat de Madrid (4,5% ambdues). Els menors, per contra, se circumscriuen a Castella–la Manxa (2,1%), Extremadura (2,2%) i Galícia (3,4%).

Una dècada d'encariments sense parar

Amb el nou increment anual arreplegat per l'estadística de l'INE, el preu de l'habitatge encadena pràcticament una dècada d'augment ininterromput, des del segon trimestre del 2014. Una senda alcista que es va reprendre després de sis anys a la baixa que havien començat en el segon trimestre del 2008, poc després que punxara la bambolla immobiliària. Les pujades en aquell moment, en ple boom del sector, arribaren a ser del 13% d'acord amb la sèrie històrica de l'INE. No obstant això, en els exercicis recents els preus de les cases no ha tornat a créixer a doble dígit. Per trimestres, el mínim històric es va registrar el tercer trimestre del 2012, quan s'abaratiren un 15,2%.

La vivenda nova, en màxims des del 2007

Per tipus d'habitatge, el de nova construcció és el que més dispara el preu el 2023 a la Comunitat Valenciana després de pujar de mitjana un 9% durant l'exercici complet. De fet, no augmentava tant des de l'any 2007. D'altra banda, la vivenda de segona mà registra una crescuda mitjana del 3,1% anual, quatre punts menys respecte del 2022 i el menor increment des de 2020.

També et pot interessar

stats