Les famílies destinen el 39% dels ingressos al pagament de l'habitatge, el màxim en dotze anys

La taxa d'esforç de les llars espanyoles no ha deixat d'incrementar-se a mesura que pujaven els tipus d'interés i s'encaria el finançament hipotecari

Promoció d'habitatges en construcció a Casteló de la Plana
Promoció d'habitatges en construcció a Castelló de la Plana / Arxiu

Les famílies espanyoles necessiten set anys i mig de salari brut per a adquirir un habitatge i han de destinar-hi el primer any més del 39% dels ingressos bruts anuals disponibles, l'esforç més gran que es registra des de finals del 2011, segons les últimes dades del Banc d'Espanya.

De fet, sense conéixer encara la dada de tancament del 2023, la taxa d'esforç de les llars espanyoles no ha deixat d'incrementar-se a mesura que pujaven també els tipus d'interés i s'encaria el finançament hipotecari.

En aquest context inflacionista, encara que la pujada dels tipus ha portat a un refredament de les compravendes i de la concessió d'hipoteques, els preus han resistit; això sí, amb pujades més moderades. No obstant això, en alguns mercats s'han batut els valors rècord.

Si al començament d'any necessitaven destinar un 36% del salari al pagament d'una hipoteca, aquest percentatge s'ha anat incrementant fins a acabar en el tercer trimestre el 39,2%. I és que des de juny del 2021 el percentatge que han de destinar les llars no ha deixat de créixer.

D'acord amb la sèrie històrica del Banc d'Espanya, que arranca el 1970, l'esforç més gros es va registrar el 1990 i el 1991, quan era necessari més del 72% de la renda anual disponible d'una llar mitjana.

Sense remuntar-nos tan arrere, en el tercer trimestre del 2008, coincidint amb l'esclat de la bambolla immobiliària que va derivar en una forta crisi econòmica, les famílies van arribar a necessitar quasi el 55% de la renda el primer any.

Tot malgrat que les veus expertes aconsellen que la renda anual destinada a l'adquisició d'un habitatge no hauria de superar el 30-35% dels ingressos. Per contra, el mínim esforç es va registrar a mitjan 1999, amb un 25,3%.

El preu de l'habitatge resisteix

Segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), els preus de l'habitatge van augmentar un 4,5% en el tercer trimestre en comparació amb el mateix període del 2022, acumulant 38 trimestres consecutius a l'alça.

Per part seua, el Ministeri d'Habitatge xifra la pujada del preu de l'habitatge en el 4,2% fins als 1.812,4 euros/m².

L'euríbor, índex al qual estan referenciades la major part de les hipoteques, va pujar fins al 4,149% al setembre. Al novembre va marcar la segona caiguda mensual de l'any fins al 4,022% i al desembre es va situar per davall del 3% per primera vegada en els últims sis mesos fins al 3,679%.

També et pot interessar

stats