El preu dels carburants arriba al màxim anual en plena operació tornada

El gasoil s'ha encarit vora un 12% i la gasolina més d'un 7% durant els mesos d’estiu

El preu de la gasolina encadena la seua sisena setmana consecutiva de descensos
El gasoil i la gasolina encadenen huit pujades consecutives a l'estiu / A. Pérez Meca (Europa Press)

L'última gran operació tornada de l'estiu coincideix amb el preu del gasoil i la gasolina més alt de tot l’any. En concret, el primer és ara un 12% més car que al començament de la temporada estival, després d'haver encadenat dos mesos de pujades setmanals de manera ininterrompuda. Pel que fa a la gasolina, no es queda arrere i s’ha encarit més d'un 7%.

Així, omplir ara un depòsit mitjà amb gasoil d'automoció costa 10 euros més que al començament de l'estiu i 7 euros més si repostem amb gasolina. Són dades actualitzades del Butlletí Petrolier de la Unió Europa, que inclou els preus de venda al públic en més d'11.400 estacions de servei a Espanya entre el 22 i el 28 d'agost.

El preu mitjà de la gasolina en les estacions espanyoles és d’1,721 euros el litre, mentre que el gasoil costa 1,612 euros, un 0,7% més en els dos casos que només una setmana abans.

Els dos combustibles encadenen huit pujades consecutives al juliol i agost i arriben així al preu més alt d'enguany. Amb aquests preus, la gasolina se situa en valors a què no s'arribava des del 25 juny de 2022, en plena crisi energètica per la invasió russa d'Ucraïna, lluny del rècord d'aquest carburant (1,941 euros el litre), tot i que en aquells dies encara estava en vigor el descompte de 20 cèntims per litre aprovat pel govern espanyol.

En el cas del gasoil, el preu es troba a nivells semblants als de febrer, quan es van arribar a pagar vora 1,7 euros per litre de carburant, lluny també del seu rècord d'1,9 que va tindre el mes de juny de 2022.

Els carburants continuen pujant en un estiu en el qual previsiblement hi haurà hagut 95 milions de desplaçaments de llarg recorregut. El cap de setmana que ve serà l'última gran operació tornada, en la qual la Direcció General de Trànsit (DGT) espera 6,8 milions de desplaçaments.

L'última rebaixa d'enguany en la gasolina i el gasoil es va produir durant la setmana del 27 de juny al 3 de juliol, quan va tindre lloc la primera operació eixida de l'estiu.

Des d'aquesta última baixada, els preus dels dos carburants han encadenat fins a huit increments setmanals consecutius: el gasoil s'ha encarit concretament més d'un 11,8% i la gasolina un 7,1%.

En l'últim mes, aquests combustibles han pujat més d'un 4,3% en el cas de la gasolina i d'un 7,3% el gasoil.

Si es compara amb els preus aconseguits en la mateixa setmana de fa un any, en la qual s'aplicava el descompte del govern espanyol, la gasolina és quasi un 8% més cara que aleshores, mentre que el gasoil encara se situa en un preu més barat que fa un any, concretament un 4,16%.

La gasolina ha pujat vora un 25%

En relació amb la primera setmana de 2023, la gasolina es paga ara un 24,4% més, mentre que el gasoil és un 10,4% més car que al començament de l'any, quan va deixar d'aplicar-se el descompte de 20 cèntims per litre implantat per l’executiu espanyol.

Tot i aquests creixements consecutius durant tot l'estiu, els preus encara se situen lluny del rècord històric assolit el juny de 2022, ja que la gasolina i el gasoil costen un 11,3% i un 15,1% menys, respectivament.

Actualment, omplir un depòsit tipus de 55 litres amb gasolina amb els preus de l'última setmana costa 94,66 euros, mentre que en el cas del gasoil, el preu és de 88,66 euros. Això suposa pagar 7,47 euros més que fa un any si repostem amb gasolina i vora 1,50 euros menys si ho fem amb gasoil.

Els preus també pugen a Europa

I malgrat les recents pujades, els carburants a Espanya continuen una setmana més per davall de la mitjana que es paga en els Vint-i-set estats de la Unió Europa, que han registrat un preu mitjà per a la gasolina d'1,829 euros el litre i en el cas del gasoil d'1,727 euros.

Si es tenen en compte els preus dels 19 països que conformen l'eurozona, aquests van ser superiors encara als de la UE i Espanya, amb 1,889 euros per litre de gasolina (un 8,9% més que a Espanya) i 1,764 euros per litre de gasoil (un 8,6% més que els valors nacionals).

Els països que més han pagat aquesta setmana pels seus carburants són de nou els Països Baixos i Dinamarca, amb un preu de 2,08 i 2,10 euros per litre respectivament, mentre que el preu del gasoil més car al Vell Continent el trobem a Suècia (2,1 euros) i a Bèlgica (1,86 euros).

Per contra, els països d'Europa que menys han pagat pels combustibles són Malta, que ha registrat el preu més barat tant per a la gasolina com el gasoil (1,34 i 1,21 euros, respectivament), seguida de Bulgària (1,4 i 1,39 euros, respectivament).

També et pot interessar

stats