L'IPC puja fins al 2,6% a l'agost pels carburants i la inflació subjacent es modera al 6,1%

Les dades mostren un repunt de tres dècimes impulsat per la pujada dels preus dels hidrocarburs i, en grau més baix, dels combustibles líquids

Gasolinera en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
Gasolinera en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
30 d'agost 2023 - 09:14

Els preus han pujat a l'agost un 2,6% respecte al mateix mes del 2022, una taxa tres dècimes superior a la de juliol (2,3%), la qual cosa suposa el segon mes consecutiu a l'alça.

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha publicat aquest dimecres la dada avançada de l'índex de preus de consum (IPC) d'agost, que mostra un repunt impulsat per la pujada dels preus dels carburants i, encara menys, dels combustibles líquids, que van baixar en el mateix mes del 2022.

D'acord amb la dada avançada, la inflació subjacent (sense aliments ni productes energètics) s'ha moderat una dècima a l'agost, fins al 6,1%.

El Ministeri d'Assumptes Econòmics ha destacat en un comunicat que la dada avançada de l'IPC "consolida" Espanya "com un dels països de la zona euro amb una menor inflació", després de baixar-la prop de 8 punts en l'últim any.

"Això afavoreix la competitivitat de les empreses espanyoles, el guany de quota de mercat i l'augment del poder adquisitiu dels salaris", ha subratllat el departament que dirigeix, en funcions, Nadia Calviño.

L'IPC puja un 0,5%

En termes mensuals (agost sobre juliol), l'IPC ha registrat un augment del 0,5%, tres dècimes més del que va pujar el mes anterior. Amb aquest repunt, la inflació encadena tres mesos consecutius d'alces mensuals.

En el huité mes del 2023, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) ha situat la seua taxa interanual en el 2,4%, tres dècimes per damunt de la taxa registrada el mes anterior. La variació mensual estimada de l'IPCA ha sigut del 0,5%.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC d'agost el pròxim 12 de setembre.

També et pot interessar

stats