Polítics i sindicats debaten en una cimera internacional a València la setmana laboral de quatre dies

La trobada comptarà aquest divendres amb la presència de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, entre altres

Un grup de persones treballant en una oficina
Un grup de persones treballant en una oficina

La celebració de la Cimera Internacional de la Setmana de Quatre Dies reunirà aquest divendres i dissabte a València líders polítics i sindicals com Yolanda Díaz, Íñigo Errejón, Mónica Oltra, Unai Sordo o Pepe Álvarez, així com els experts internacionals John McDonnell, Katrin Langensiepen o Gudmundur Haraldsson.

La jornada laboral setmanal de quatre dies forma part del debat laboral a Espanya i a altres països del món. Bèlgica, per exemple, va autoritzar a partir del passat febrer aquesta setmana laboral de forma voluntària i el personal pot concentrar l'horari setmanal en quatre jornades sense treballar menys hores. A Espanya, algunes empreses han obert el camí. Així, els treballadors de la firma de moda Desigual aprovaren, en octubre del 2021, la proposta de l'empresa de posar en marxa la jornada laboral de quatre dies a la setmana –tres presencials i un de teletreball– a canvi d'una reducció salarial del 6,5%.

A la Comunitat Valenciana també s'ha posat sobre la taula aquest debat, sobretot arran de la pandèmia. La Generalitat va anunciar en desembre del 2021 que pretén dedicar deu milions d'euros a donar suport a les empreses valencianes que s'acullen a la jornada experimental de quatre dies setmanals, o 32 hores, sense variació de salari per a la plantilla.

El programa d'aquesta cimera, que ha deixat pràcticament esgotat l'aforament presencial de la sala d'actes del Centre Esportiu-Cultural Petxina, reunirà també representants del món empresarial, acadèmic i d'organitzacions internacionals especialitzades en el seguiment i anàlisi de la implantació de la setmana laboral de quatre dies o 32 hores setmanals.

La reunió, organitzada per la Generalitat, s'estructura en panels. El primer panel serà un debat amb representants polítics que han desenvolupat propostes per a reduir el temps de treball. Líders com Íñigo Errejón, Florent Marcellesi o Nacho Álvarez debatran al costat de representants dels governs de Gal·les, Irlanda i Escòcia, així com amb europarlamentaris.

El segon panel reunirà representants d'empreses que han posat en marxa projectes en aquest sentit. Responsables d'empreses espanyoles i estrangeres com La Francachela, Software Delsol, Big Buy, Hampa Studios, Perpetual Guardian o Swapcard explicaran les seues experiències.

El tercer panel comptarà amb els responsables sindicals Unai Sord (CCOO) o Pepe Álvarez (UGT), així com Sophie Jaenicke, de l'IG Metall alemany, Ruby Gibson de PCS d'Escòcia o Fausto Durant del sindicat CGIL italià.

El tancament d'aquesta primera jornada comptarà amb la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social del govern espanyol, Yolanda Díaz, i la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat, Mónica Oltra.

El dissabte continuarà la cimera amb veus del món acadèmic, organitzacions internacionals i socials o representants de diferents administracions públiques, entre altres.

També et pot interessar