Bèlgica permetrà concentrar la jornada en quatre dies sense treballar menys hores

Els treballadors tindran la possibilitat d'optar també a un règim setmanal variable, és a dir, podran treballar més hores una setmana i lliurar-les la següent

Un treballador d'un magatzem carregant caixes en una botiga a Brussel·les, Bèlgica
Un treballador d'un magatzem carregant caixes en una botiga a Brussel·les, Bèlgica / Alexandros Michailidis

Bèlgica ha autoritzat la jornada laboral de quatre dies. Les empreses podran adherir-s'hi voluntàriament i el personal podrà concentrar l'horari setmanal en quatre jornades sense treballar menys hores.

Els treballadors tindran la possibilitat d'optar també a un règim setmanal variable, és a dir, podran treballar més hores una setmana i lliurar-les la següent.

L'objectiu del govern és flexibilitzar el mercat de treball per a arribar a una taxa d'ocupació del 80% d'ací al 2030. Actualment, la taxa d'ocupació se situa en el 71% a Bèlgica, amb unes fortes disparitats regionals.

A la Comunitat Valenciana, Labora també va llançar fa un any la seua proposta de jornada de quatre dies, però en aquest cas es contempla una reducció de la jornada a 32 hores. Els seus eixos són treballar menys hores, guanyar el mateix i que l'empresa siga més productiva. La Generalitat subvencionarà les empreses perquè mantinguen els sous.

El govern belga ha arribat a un acord per a la reforma del mercat laboral que inclou la possibilitat de concentrar la setmana de treball en quatre dies, o bé flexibilitzar els horaris per a “donar més llibertat als treballadors”, segons ha avançat el primer ministre belga, Alexander De Croo.

De Croo ha explicat que han tingut en compte les lliçons adquirides durant la pandèmia, en què el teletreball ha sigut obligatori o ha estat fortament recomanat, i ha portat els empleats a viure situacions noves de conciliació.

En concret, l’executiu belga assenyala que es reforça el dret a la formació, es protegeix millor els treballadors de plataformes digitals, es donen més garanties per a conciliar la vida professional i familiar i s'impulsa l'ocupació. 

Una de les principals mesures que contempla l'acord és que els treballadors puguen triar la possibilitat de concentrar el seu horari laboral en quatre dies a la setmana, de manera que podrien gaudir d'una jornada lliure el cinqué dia. Els empleats podran optar també per un règim setmanal variable i treballar més hores una setmana per a tindre més temps lliure la següent. En tots dos casos, és l'empleat qui ha de sol·licitar aquestes fórmules de treball. 

D'altra banda, el pacte preveu facilitar a les empreses de comerç electrònic l'ocupació vespertina (entre les 20:00 hores i la mitjanit) per a protegir millor el personal de plataformes com Uber o Deliveroo. A més, les persones que hagen donat o rebut un avís d'acomiadament podran començar a treballar per a una altra empresa durant aquest període.

També et pot interessar

stats