Les patronals bancàries recorren en l'Audiència Nacional l'impost extraordinari al sector

Argumenten que la taxa, amb què el govern pretén recaptar 3.000 milions, atempta contra la competència i critiquen que grava els ingressos

La ministra Montero, aquest dimecres en el Congrés
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en una imatge d'arxiu en el Congrés / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

Les patronals bancàries AEB i CECA han interposat sengles recursos contenciosos administratius en l'Audiència Nacional contra l'orde ministerial en la qual es recull l'impost extraordinari al sector, segons han fet públic aquest dimecres fonts del sector.

Les dues associacions, que representen tant als bancs tradicionals com als grups bancaris creats per les antigues caixes, han recorregut directament l'orde ministerial per la qual s'aproven els models de declaració i pagament anticipat del nou gravamen a la banca, una taxa amb què el govern de coalició pretén recaptar 3.000 milions d'euros en dos exercicis per a finançar en part les mesures socials aprovades per a fer front a la pujada dels tipus i la inflació.

Les patronals han renunciat a demanar la suspensió cautelar de l'impost i han recorregut a la via judicial perquè es considera més ràpida, encara que poden passar un parell de mesos fins que es duga a terme tot el procés que culmina amb la formalització de la demanda. Hi ha diversos punts en els quals la banca posarà el focus en el seu recurs, entre ells que el nou tribut grava els ingressos —el marge d'interessos més comissions— en lloc dels beneficis, que el govern considera extraordinaris per l'alça dels tipus. A més, esgrimeixen altres arguments com ara que l'impost atempta contra la competència, ja que no afecta totes les entitats, sinó a aquelles els interessos i les comissions de les quals sumen almenys 800 milions.

Compatible amb recursos individuals

Amb independència del recurs a l'orde ministerial presentat per les patronals davant l'Audiència Nacional, els bancs hauran de fer front al primer pagament de l'impost abans del 20 de febrer i podran impugnar, a títol individual, aquesta autoliquidació davant l'Agència Tributària, que tindrà fins a sis mesos per a respondre. En cas que no ho feren, la reclamació aniria directament als tribunals.

CaixaBank pagarà la factura més alta

La gran banca espanyola —Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell, Bankinter i Unicaja— pagarà més de 1.100 milions d'euros enguany pel nou impost, que grava amb un 4,8% el marge d'interessos i les comissions netes del negoci bancari a Espanya.

CaixaBank haurà de pagar la factura més alta, uns 400 milions enguany. A continuació estan el Banc Santander i el BBVA amb una quantia molt similar, uns 225 milions. En el cas del Sabadell, el gravamen extraordinari farà que el banc pague uns 170 milions enguany, per damunt de la forqueta d'entre 80 i 100 milions que estima Bankinter.

Unicaja Banco no ha afinat les xifres, però tenint en compte les dades presentades, el pagament no superaria els 85 milions. És més, atenent únicament el negoci bancari aquesta dada podria ser inferior.

També et pot interessar

stats