Els bancs espanyols hauran de pagar més de 1.100 milions enguany amb el nou impost del govern

Les principals entitats van guanyar l’any passat un 28% més que l’anterior, a causa principalment de la pujada dels tipus d’interés a Europa

El banc Santander va ser l’entitat bancària que va liderar els rànquing de beneficis bancaris al llarg de 2022
El Banc Santander va ser l’entitat bancària que va liderar els rànquings de beneficis bancaris al llarg del 2022 / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
03 de febrer 2023 - 10:49 Actualitzat: 03 de febrer 2023 - 21:22

El 2022 va ser un any de rècord per a la banca espanyola. Els grans bancs espanyols van guanyar l’any passat un 28% més que l’anterior. Només sis entitats, entre les quals es troba CaixaBank, el Sabadell o el Santander, han tingut un benefici rècord que supera els 20.000 milions d’euros. La raó d’aquest balanç positiu està en la pujada dels tipus d’interés a Europa, sobretot el segon semestre de l’any.

Per això, la gran banca espanyola pagarà més de 1.100 milions d'euros enguany pel nou impost al sector aprovat pel govern. La idea del Govern és utilitzar els diners que recapte amb aquest nou impost per a cobrir part del cost de les mesures socials impulsades per a ajudar les famílies més vulnerables. I encara que els bancs han carregat públicament contra els efectes negatius que podria tindre sobre la concessió de crèdit, de moment no els quedarà una altra que pagar-ho i carregar-ho en els comptes del primer trimestre d'enguany, una vegada aprovat.

Tot i els resultats, de fet, les entitats recorden que la rendibilitat continua sent baixa, perquè no es cobreix el cost de capital del sector, argument que utilitzen les entitats per a rebutjar l’impost bancari creat pel govern espanyol i amb què es pretén recaptar 3.000 milions d’euros en dos exercicis.

De fet, algunes entitats, com Bankinter, ja han anunciat que recorreran contra aquesta taxa i unes altres estudien sumar-se a l'oposició. Amb aquest import, l’executiu espanyol pretén cobrir una part del cost de les mesures socials impulsades per a ajudar les famílies vulnerables.

Pel que fa als bancs que van acumular més beneficis durant el 2022, el Santander encapçala els guanys i va assolir el seu propi rècord de beneficis, en aconseguir 9.605 milions, un 18% més que l’any anterior.

El segon banc que més ha guanyat ha sigut el BBVA, que també va fer rècord amb un benefici de 6.420 milions, un 38% més que l’any previ.

A aquests més de 16.000 milions del Santander i el BBVA cal sumar un benefici per damunt de 4.800 milions obtinguts per CaixaBank, Sabadell, Bankinter i Unicaja Banc, la resta d'entitats que formen la gran banca espanyola.

El que pagarà cada entitat

CaixaBank assumirà la factura més gran de la banca en el pagament d'aquest impost, uns 400 milions d'euros sol enguany, segons han avançat aquest mateix divendres. A continuació estan el Banc Santander i el BBVA amb una quantia molt similar. La presidenta del primer, Ana Botín, va calcular que l'impost els costarà enguany entre 220 i 230 milions, mentre que el conseller delegat del BBVA, Onur Genç, el xifra en 225 milions. I en el cas del Sabadell, el gravamen extraordinari farà que el banc pague uns 170 milions enguany, tal com va explicar en roda de premsa el conseller delegat, César González-Bueno, per damunt de la forqueta d'entre 80 i 100 milions que estima Bankinter.

També et pot interessar

stats