La patronal espanyola rebutja mantindre l’impost a la banca i el considera un "autèntic error"

Els sindicats majoritaris demanen mantindre aquesta taxa i revisar també l’impost de societats

El president de la CEOE, Antonio Garamendi i el president de Cepyme, Gerardo Cuerva
El president de la CEOE, Antonio Garamendi i el president de Cepyme, Gerardo Cuerva / Eduardo Parra / Europa Press

Posicions enfrontades al voltant de l'impost a la banca. El president de la CEOE, Antonio Garamendi, i el de Cepyme, Gerardo Cuerva, han qualificat d'"autèntic error" que no se suprimisca l'impost extraordinari a la banca. En l'opinió de les patronals, aquest tipus de taxa "llastra" la competitivitat d'Espanya amb la resta de països europeus. Els dos han decidit esperar a seure amb el govern per veure "què posa damunt de la taula".

De fet, Garamendi ha anat un pas més enllà i ha insinuat que considera l'impost a la banca "bastant inconstitucional", tant com per a exigir que el retiren. Les declaracions de Garamendi i Cuerva les fan després que la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Comerç i Suport a l'Empresa, Nadia Calviño, ha assenyalat que revisar aquest impost "està alineat amb l'acord de govern" entre el PSOE i Sumar. Per contra, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, s'ha oposat a tocar aquest impost al·legant que mantindre'l és un compromís del pacte d'investidura.

Precisament aquest dilluns, els dos líders de la patronal s’han reunit en una primera taula de diàleg sobre les pensions amb la ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, al costat dels secretaris generals de CCOO, Unai Sordo, i de la UGT, Pepe Álvarez.

CCOO demana mantindre l’impost a la banca

La visió dels sindicats és completament diferent. CCOO ha demanat aquest dilluns mantindre en el temps els impostos extraordinaris a la banca i a les grans empreses energètiques. El secretari general, Unai Sordo, ha explicat que "han incrementat molt els seus beneficis en els últims temps" i han de contribuir a la recaptació. També ha defensat una reforma fiscal per als pròxims quatre anys, particularment de l'impost de societats, ja que les petites i mitjanes empreses “paguen més que els grans grups, que tenen fórmules per a eximir-se del pagament d'aquests impostos", segons ha denunciat.

El dirigent sindical ha assegurat que Espanya "necessita millorar la recaptació fiscal", sobretot en un moment en el qual des d'Europa s'imposaran restriccions en el deute i el dèficit públic. "O Espanya consolida recaptacions fiscals més altes que les actuals, o abans o després vindran les retallades, i crec que el millor que pot fer el govern és preveure aquest escenari", ha advertit.

La UGT el veu "raonable" pel "poc risc" que assumeixen les entitats

Per la seua part, el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, ha replicat a Garamendi que qui ha de decidir si l'impost és "inconstitucional o no" és el Tribunal Constitucional. El líder sindical ha considerat "raonable" mantindre aquest impost, donats els beneficis que tenen les entitats financeres, el "poc risc" que assumeixen i el volum del seu negoci.

Les negociacions del SMI, en marxa

A preguntes sobre com van les negociacions per a apujar el salari mínim interprofessional (SMI), Álvarez ha afirmat que cal donar-li "l'última espenta" i s'ha mostrat optimista de cara a aconseguir un acord, sempre que la CEOE mantinga la seua proposta inicial d'una pujada del 3% més un 1% addicional. En tot cas, ha insistit que, si no hi ha acord amb la patronal, el sou hauria d'augmentar per damunt d'aquest percentatge. "No és el mateix desenvolupar el salari mínim amb un 4% acordat amb la patronal, que és molt més fàcil que l'apliquen les empreses, que fer-ho sense un acord", ha afirmat.

També et pot interessar

stats