Els països de l'OCDE alenteixen el creixement en el segon trimestre

Entre abril i juny el PIB va situar-se en el 0,4%, una dècima menys que en el trimestre anterior, i Espanya recupera el registre previ a la pandèmia

La paralització del consum podria afectar l’1,76% del PIB valencià, i generar un augment de la taxa d’atur del 0,8%
Un treballador en una fàbrica / À Punt NTC

El creixement econòmic en el conjunt de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) s'ha frenat lleugerament en el segon trimestre fins a situar-se en el 0,4%, una dècima menys que el període de gener a març. Són dades relatives a l'evolució del producte interior brut (PIB) relatives als països membres de l'ens i fetes públiques aquest dilluns en un comunicat, que posen en evidència una pluralitat de situacions en la zona OCDE.

En termes interanuals, el PIB a finals de juny en el conegut com el “club dels països desenvolupats” era de l'1,5%, davant de l'1,6% en acabar març. Entre les grans economies d'aquest bloc, la que registra un avanç més notable del PIB entre abril i juny és del Japó, de l'1,5% respecte del trimestre precedent. I ocorre gràcies, en particular, a l'espenta de les exportacions netes —concepte que s'obté en restar les compres a les vendes a l'exterior—, després d'una alça que ja havia sigut molt significativa entre gener i març (0,9%).

En l'extrem oposat, Itàlia pateix un descens del 0,3% de l'activitat per l'efecte de la contracció de la demanda interior, després d'haver pujat un 0,6% en el primer trimestre. No és l'únic país de l'OCDE que té una reducció trimestral del PIB, sinó que hi ha deu en total. Destaquen en particular Polònia (-3,7%), Suècia (-1,5%) i Colòmbia (-1%).

Entre els membres del G7, Alemanya queda estancada entre abril i juny després de dos trimestres consecutius de reculada, una tònica que des del punt de vista tècnic es considera ja entrar en recessió.

L'OCDE destaca en el comunicat que Espanya, que havia sigut el país més afectat econòmicament per la pandèmia —el PIB va afonar-se un 11,3% en 2020—, ha sobrepassat per primera vegada en el segon trimestre de 2023 el nivell d'activitat precovid, és a dir, el que tenia en acabar 2019. En concret, supera el llindar en un 0,4%, quan en el conjunt de l'OCDE el PIB estava un 5,1% per damunt del referent precovid i als Estats Units —un dels que més ràpidament es va recuperar— en el 6,2%.

Entre els grans països, només el Regne Unit seguia en el segon trimestre sense haver recuperat l'activitat anterior a la pandèmia (-0,2%), mentre que a Alemanya la recuperació era encara molt tímida (0,2%). En la zona euro com a conjunt —incloent-hi, per tant, a Alemanya i Espanya— és del 2,7%.

També et pot interessar

stats