El pacte entre el PSOE i ERC podria suposar la condonació de part del deute de la Comunitat Valenciana

Segons l'acord, la mesura que prendria l'Estat afectarà “totes les comunitats autònomes de règim comú”

Imatge d'arxiu d'una calculadora
Imatge d'arxiu d'una calculadora / Shutterstock

Fins a catorze comunitats autònomes, entre les quals es troba la Comunitat Valenciana, podrien beneficiar-se de la condonació del 20% del deute del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Ho contempla l'acord al qual han arribat aquest dijous el PSOE i ERC: el govern central condonarà 15.000 milions d'euros dels aproximadament 72.000 milions que deu la Generalitat de Catalunya.

L'acord subscrit entre totes dues formacions preveu que el govern espanyol tramitarà una modificació legal que afectarà, textualment, “totes les comunitats autònomes de règim comú i que permetrà que l'Estat assumisca part del deute autonòmic. No obstant això, l’acord obri la possibilitat de recórrer a transferències per a cancel·lar el deute en cas d'endeutament amb terceres persones diferents de l'Estat, si fora necessari”.

En xifres absolutes, Catalunya és la comunitat autònoma que més diners deu actualment del FLA, amb 71.852 milions d'euros, i la segueix en segon lloc la Comunitat Valenciana, amb 48.344 milions. Tanmateix, en termes del producte interior brut (PIB), el territori valencià se situa la primera. Si al territori valencià s’aplicara el mateix percentatge que a Catalunya de condonació del deute del FLA —del 20%— el govern espanyol assumiria un total de 9.254 milions d’euros. 

En tot cas, cal recordar que si es parla de deute autonòmic històric a la Comunitat Valenciana, aquest ascendeix a 57.246 milions d’euros, i equival al 43,5% de la seua producció, segons dades de la Generalitat corresponents a juny de 2023.

Què és el FLA?

El Fons de Liquiditat Autonòmic és una línia de crèdit amb l'objectiu que l'Estat preste diners a les comunitats autònomes perquè no hagen de recórrer als mercats per a finançar el seu deute. S'utilitza per a finançar venciments de deute o pagament de factures als proveïdors que tinguen les autonomies. Navarra i el País Basc, que no pertanyen al règim comú, i la Comunitat de Madrid són les úniques autonomies que no pertanyen al FLA. 

Compromís avisa que només donarà suport al pacte si inclou la Comunitat Valenciana

Només conéixer el pacte entre el PSOE i ERC, la portaveu de Compromís en el Congrés, Àgueda Micó i el diputat de Compromís-Sumar en el Congrés, Alberto Ibáñez, han advertit que només donaran suport a la condonació del deute autonòmic si inclou la Comunitat Valenciana.

Per a la formació, aquest pacte “obri una nova porta per a la defensa dels interessos valencians”. Això sí, garanteix que els seus diputats només donaran suport a la condonació del deute autonòmic "si inclou els valencians i les valencianes".

També et pot interessar

stats