La Comunitat Valenciana és la segona autonomia on més creixerà la despesa en interessos fins al 2026

Dels 361 milions d'euros d'enguany passarà a pagar-ne 1.346 el 2026, segons l'informe que publica la fundació Fedea

Evolució dels interessos en el deute de la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

La Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) preveu que la Comunitat Valenciana passe de 361 milions d'euros en interessos del seu deute el 2022 a 1.346 milions el 2026 —985 milions d'augment—, a causa de l'encariment dels tipus. Així, serà la segona comunitat autònoma de més percentatge d'increment en aquest període, un 272,85%, només per darrere de La Rioja, segons revela l’informe Estimación del gasto futuro en intereses de la deuda pública de las comunidades autónomas (2023-2026), que ha publicat la fundació aquest dilluns. 

La previsió és que al conjunt de les comunitats autònomes quedarà duplicada fins al 2026 la despesa en interessos del seu deute a causa de l'encariment dels tipus, motiu pel qual els aconsella "calibrar amb molta prudència" possibles reduccions d'impostos i increment de despeses.

Fedea explica que el supòsit bàsic de la seua avaluació és que les comunitats hauran de renovar en els pròxims mesos i anys el deute que van emetre a tipus d'interés reduïts, enfrontant-se ara a uns tipus superiors. D'aquesta manera, només que emeteren deute per a satisfer els venciments del qual ja tenen actualment en circulació, la seua despesa en interessos s'elevaria de 3.608 milions d'euros del 2022 a 8.659 milions el 2026.

“Com totes les administracions" —assenyala l’organització— les comunitats autònomes "han de ser conscients que embarcar-se en reduccions significatives d'impostos i/o projectes de despesa de dubtosa rendibilitat social, pot danyar la sostenibilitat de les seues finances".

Per a abordar l’estimació, l'entitat ha pres com a referència les previsions de creixement del PIB nominal i els objectius de referència per al dèficit públic de les comunitats autònomes que arreplega l'Actualització del Programa d'Estabilitat, la vida mitjana i els terminis del deute públic actualment en circulació i els tipus d'interés existents des del 2014.

També et pot interessar

stats