La Plataforma per un Finançament Just convoca un nou acte reivindicatiu el 17 de novembre

L'ens actualitza el manifest en què reclama la reforma del sistema, més inversions per a la Comunitat Valenciana i la condonació del deute històric

Representants de la Plataforma per un Finançament Just, reunits aquest dijous
Representants de la Plataforma per un Finançament Just, reunits aquest dijous / À Punt NTC

La Plataforma per un Finançament Just ha actualitzat la declaració de reivindicacions en una reunió celebrada a València aquest dijous i ha anunciat un nou acte el 17 de novembre, coincidint amb l'aniversari de la primera manifestació, al qual convocaran tots els diputats i senadors valencians de les Corts Generals perquè visibilitzen públicament el suport de les seues peticions.

L'ens, que engloba tots els partits polítics amb representació a les Corts tret de Vox i els agents socials i econòmics, ha exhibit la unió dels seus membres en la defensa dels interessos valencians en una compareixença conjunta davant dels mitjans de comunicació. En la trobada han participat la secretària general de CCOO-PV, Ana García; el secretari general d'UGT-PV, Ismael Sáez; el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro; el coordinador general del PP valencià Juan Carlos Caballero; el portaveu adjunt del PSPV, Arcadi España; i la portaveu de Compromís en el Congrés, Àgueda Micó.

En concret, el manifest ratificat hui inclou dues noves exigències al govern espanyol, a banda de la ja coneguda petició de reforma del finançament autonòmic per un nou sistema "just i equitatiu" amb tots els territoris. D'una banda, més inversions per a la Comunitat Valenciana i execució al màxim. D'altra, la condonació del deute històric, que entenen com il·legítim, perquè és causat per l'infrafinançament.

La cita d'aquest dilluns s'ha desenvolupat aprofitant que la conformació del futur executiu estatal està més a prop, després que el candidat socialista, Pedro Sánchez, haja aconseguit pràcticament garantir-se el suport dels partits catalans. "Estem en un moment crucial i decisiu per a fer valdre els interessos valencians" ha assenyalat Ismael Sáez, que ha recordat també que l'infrafinançament no és un problema només de la Comunitat Valenciana, encara que ací siga més greu. El líder d'UGT a la Comunitat Valenciana ha lamentat, en aquest sentit, que les reivindicacions d'altres autonomies facen més soroll.

Ana García (CCOO), com a portaveu de la Plataforma per un Finançament Just, ha exposat quines són les noves exigències i ha instat els representants valencians en el Congrés i el Senat a fer-los costat. "Sí o sí s'han de comprometre amb aquesta reivindicació", ha subratllat, després de convidar-los a l'acte reivindicatiu que tindrà lloc d'ací a dos divendres. El full de ruta per als pròxims mesos contempla també reunions amb els grups parlamentaris de les Corts i amb el futur executiu estatal, una vegada constituït, per a traslladar-li l'agenda de peticions. Aquest divendres els rebrà el president de la Generalitat, Carlos Mazón, a Alacant. La líder de CCOO PV ha afirmat també que des del sindicat entenen que el nou model de finançament autonòmic ha d'anar aparellat a una reforma fiscal en profunditat a Espanya: "Calen més ingressos en el sistema per a repartir més i millor en el conjunt de l'estat".

Des de la CEV, Salvador Navarro ha insistit que la situació del deute valencià és "inassumible" i ha instat els representants valencians a Madrid a defensar les necessitats dels ciutadans valencians, siguen del signe polític que siguen. "En moltes ocasions ens sentim espanyols de segona o inclús de tercera", ha lamentat el dirigent de la patronal valenciana.

El dirigent popular i regidor en l'Ajuntament de València, Juan Carlos Caballero, ha assenyalat que els interessos dels valencians "no es poden mercadejar ni negociar", sinó que s'han de defensar. A més, ha assegurat que el PP no s'ha menejat ni un mil·límetre del seu posicionament respecte de les reivindicacions valencianes "governe qui governe". També li preocupa que altres comunitats autònomes "que semblen tindre el comandament de la governabilitat a Espanya" puguen perjudicar la Comunitat Valenciana, una al·lusió clara a la importància dels partits catalans en les negociacions de cara a la investidura.

Per part del PSPV ha parlat el també exconseller d'Hisenda, Arcadi España, que ha deixat clar que la reforma del sistema del finançament autonòmic no va "contra ningú". "Ningú ha de veure com una amenaça una plataforma d'unitat valenciana. Perquè és a favor de la convivència entre espanyols, que només es pot assolir quan hi ha unitat i igualtat", ha opinat. I s'ha mostrat satisfet per la unitat que mostren les principals forces polítiques valencianes, sindicats i patronal en la defensa de l'agenda valenciana. "Els valencians sabem unir-nos davant coses importants i deixar a un costat les diferències polítiques", ha indicat.

Per Compromís, la diputada a Madrid Àgueda Micó ha remarcat que tots els integrants de la Plataforma per un Finançament Just estan d'acord que l'infrafinançament valencià s'ha d'anivellar a la mitjana estatal fins que hi haja un nou model i que queda per veure com s'acaba amb el deute històric que ha acumulat el territori i que en realitat "el té l'Estat espanyol" amb la Comunitat Valenciana per la falta de finançament que pateix. "La unió fa la força en la plataforma i també en les institucions", ha proclamat.

També et pot interessar

stats