Organitzacions i cooperatives agràries retrauen al govern valencià la "falta de propostes concretes" per als productors de vi

Denuncien que el sector està "sumit en una forta crisi i una situació desesperada" per la baixada d'ingressos i l'augment de costos

Imatge d'arxiu d'una vinya
Imatge d'arxiu d'una vinya / Europa Press

El conjunt de les organitzacions professionals agràries de la Comunitat Valenciana —La Unió Llauradora, AVA-Asaja, Asaja Alacant, UPA-PV i CCPV-COAG— i les cooperatives agroalimentàries s'han unit per a alçar la veu aquest dilluns. Volen expressar la seua "indignació" davant del que consideren una "falta de propostes concretes" per part de la Conselleria d'Agricultura per als productors vitivinícoles. El col·lectiu està "sumit en una forta crisi i una situació desesperada" perquè ha patit una "disminució important dels ingressos a conseqüència de l'increment de costos productius i la meteorologia adversa, fonamentalment per la sequera", segons han denunciat en un comunicat conjunt.

Per al sector agrari, la constitució de la taula sectorial del vi impulsada pel departament que lidera José Luis Aguirre el 29 de febrer "no serveix de res i pot quedar-se en lletra morta si no s'activen mesures de suport urgents", han alertat. En aquest sentit, les organitzacions i cooperatives afectades exigeixen ajudes directes de l'administració per a pal·liar les greus pèrdues econòmiques "ocasionades per la sequera i els efectes de la guerra a Ucraïna", ja que "és un dels pocs sectors que s'ha quedat sense suport" governamental, mentre que en altres comunitats "sí que en tenen".

Per exemple, destaquen que Catalunya va concedir el 2023 un total de vint milions d'euros per als viticultors destinats a pal·liar les pèrdues per la sequera, que es traduïren en ajudes de 450 euros per hectàrea. Al País Basc, per la seua banda, els atorgaren 7,3 milions d'euros pel "minvament de rendiments a causa de la guerra d'Ucraïna".

Així mateix, les organitzacions professionals reclamen aprovar "la verema en verd", com l'any passat, però aquesta vegada usant la mitjana de rendiments de les denominacions d'origen i no les de cada viticultor. A més, demanen flexibilitzar el desviament dels fons sobrants del Programa de Suport al Sector Vitivinícola Espanyol (Pasve) a altres mesures de suport. I sobre la política agrària comuna (PAC) aposten per especificar el concepte del pagament de les transferències i "la possibilitat de veure en una app oficial tots els pagaments que un beneficiari està cobrant".

Una altra de les mesures que proposen és augmentar en totes les pòlisses d'assegurança que tinguen cobert el risc de sequera "fins al 70% del cost a càrrec de la subvenció de les administracions, que és el màxim permés en la legislació". I també volen prorrogar la bonificació del gasoil B.

Les organitzacions agràries consideren necessari que la Generalitat "faça costat als productors vitivinícoles, situats la majoria en zones d'interior desfavorides, ja que els costos han augmentat fins a nivells insostenibles, les produccions han minvat i, a més, no poden trobar una eixida normal al mercat".

També et pot interessar

stats