Les organitzacions agràries xifren en almenys huit milions les pèrdues al camp per l'última DANA

El cultiu més afectat ha sigut el raïm, seguit de l’ametla i l’oliva, tot i que l’arròs i els cítrics també han patit per l’aigua

Vinyes anegades
Vinyes anegades / Unió Llauradora i Ramadera

La Unió Llauradora i Ramadera i Ava-Asaja han fet balanç aquest dimecres de les pèrdues ocasionades per les intenses precipitacions que la DANA va deixar aquest dimarts durant la vesprada i la nit, i les xifren en 9,8 milions i 8 milions, respectivament. Unes pluges que han colpejat especialment la comarca de la Plana d'Utiel-Requena, que concentra un 86% dels danys i 6.500 hectàrees afectades segons la Unió Llauradora. Les localitats de Villargordo del Cabriel, Fuenterrobles, Venta del Moro, Caudete de las Fuentes i Utiel han sigut especialment afectades. Però també s’han vist perjudicades l’Alt Palància i la Plana Baixa, a la província de Castelló, i l’Horta Sud, els Serrans i la Canal de Navarrés, a la de València. 

Malgrat que Ava-Asaja xifra les hectàrees afectades a la Plana d'Utiel-Requena en 3.000, ambdues associacions coincideixen que el cultiu més afectat és el raïm, tot i que també els ametlers i les oliveres han patit les conseqüències de les fortes pluges. Segons la Unió, el raïm de vinificació ha perdut el 65% de la collita, seguit dels ametlers i els olivars amb un 14%. Altres cultius afectats, però amb menys pèrdues són els vivers ornamentals (2%) i els cítrics i hortalisses (1%).

Raïm afectat a Fuenterrobles (Utiel-Requena)
Raïm afectat a Fuenterrobles (Utiel-Requena) / Ava-Asaja

A més, des d’Ava-Asaja informen que les abundants precipitacions a la zona de l’Horta sud, especialment a Silla, Albal i Catarroja han accentuat la humitat excessiva en el cultiu de l’arròs, afectant almenys 2.000 hectàrees d’arrossars, tant en pèrdues directes com en indirectes per l’aparició de fongs. 

Pel que fa als cítrics, Ava-Asaja adverteix que la pedra caiguda en la Plana Baixa la setmana passada ha deixat cicatrius en la pell dels cítrics que comencen a ser visibles. Així mateix, alerten que, arran de les precipitacions superiors als 200 litres per metre quadrat, han detectat que van sorgint problemes com ara caiguda de fruits, danys en branques i problemes d’embassament. 

A causa de totes aquestes pèrdues, ambdues associacions avancen que demanaran a les diferents administracions l’establiment de mesures fiscals per als agricultors afectats per les adversitats climàtiques, com ara la condonació de l’IBI de les parcel·les cultivades. 

També et pot interessar

stats