La nova taxa del fem costarà a cada família de València 39 euros de mitjana a l'any

El govern municipal carrega contra l'executiu de Sánchez per obligar a cobrar-la, mentre que l’oposició critica que Català no haja complit la promesa de reduir els impostos

Una de les cadenes de transport de residus de la planta de tractament de restes de Manises
Una de les cadenes de transport de residus de la planta de tractament de Manises / Estrella Jover (Europa Press)

L'any que ve, les famílies de la ciutat de València hauran de fer front a una doble pujada de les taxes del fem que generen a casa. D’una banda, hauran de costejar una nova taxa per la recollida i el transport dels residus domèstics, la de la "clavada del fem" de Sánchez, com l’ha definida la regidora d’Hisenda, María José Sansegundo, i que se situarà en 39 euros de mitjana a l'any. D’altra banda, la denominada taxa Tamer, que gestiona l’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE), també pujarà un 23% de mitjana.

Des del govern municipal, han culpabilitzat el govern espanyol de l’augment d’estos dos impostos. En la roda de premsa posterior a la Junta de Govern Local, la regidora d’Hisenda ha remarcat que el consistori cobrarà la nova taxa “per imperatiu legal”. “La llei és contrària a la voluntat política del PP”, i esta voluntat del Partit Popular, que governa a la ciutat amb Vox, és la d'alleugerir la pressió fiscal dels ciutadans, com van fer l’exercici passat amb la rebaixa de l’impost sobre béns immobles (IBI).

Per a establir la taxa, l’Ajuntament prendrà com a referència el consum d’aigua potable de les vivendes. En funció d’este criteri, la majoria dels domicilis familiars de la ciutat, més de 201.000, haurà d’abonar 39,14 euros a l’any. Pel que fa als negocis, a més del consum hídric anual, es tindrà en compte el sector en el qual treballen. “No genera el mateix fem un despatx que un bar”, aclaria la regidora.

Hi haurà domicilis que pagaran més i altres menys, però l’ordenança fiscal contempla una taxa mínima de dotze euros. La responsable d’Hisenda, qui ha remarcat que la llei obliga a repercutir directament sobre el contribuent la despesa per tractament de residus, ha manifestat que la nova taxa implicarà que el veïnat de València pague 47,6 milions d’euros.

Descompte en el pagament

No obstant això, l’ordenança municipal del nou impost de residus contempla, donats els beneficis fiscals que autoritza la llei, la reducció d’un 30% de la taxa per a les famílies nombroses —com ja els passa amb l’IBI— i per als arrendataris, que hauran d’acreditar esta condició. També les famílies amb pocs recursos podran comptar amb un descompte del 30%.

María José Sansegundo ha aclarit que les famílies monoparentals no tindran cap bonificació perquè els ajuntaments només poden contemplar reduccions en els casos que autoritza la llei i, ara per ara, cap llei preveu descomptes per a les famílies monoparentals.

Així mateix, les famílies que abonen este nou impost podran comptar amb una rebaixa si usen l’ecoparc i se sumen a la recollida porta a porta. Quant als negocis, també disfrutaran d’un descompte les empreses de restauració que col·laboren amb menjadors socials o les empreses d'activitats que tinguen contractat un gestor de residus autoritzat. María José Sansegundo ha confirmat que les bonificacions són acumulables. Per tant, una família que reunisca més d’un requisit podrà gaudir d’una doble o triple bonificació.

Una altra taxa que augmenta

Respecte a la taxa Tamer, que ja abonaven les llars i els negocis valencians pel tractament i l’eliminació dels residus urbans, el regidor Carlos Mundina, responsable de Millora Climàtica, ha assenyalat que també repuntarà el pròxim exercici fiscal per l’aplicació de l’impost aprovat pel govern espanyol. Si esta "clavada" que ha imposat el govern espanyol no entrara en vigor, diu Mundina que la taxa que cobra l’Entitat Metropolitana per al tractament de residus hauria baixat, perquè els costos de gestió de l’entitat s’han reduït.

Davant dels arguments que han exposat els regidors, l’oposició ha eixit al pas. El regidor de Compromís Sergi Campillo ha acusat l’equip de govern de València, i en concret el PP, de “tergiversar la realitat”. L’ha acusat de “màxima hipocresia”, i ha assenyalat que quan estava este grup en l’oposició va demanar eliminar la taxa Tamer i, en canvi, “el segon any que governen la pugen un 23% de mitjana i de manera lineal”, de manera que no diferenciarà entre els grans productors de residus i les famílies monoparentals.

Les crítiques a la pujada de les taxes de residus també arriben des de les files socialistes. El portaveu d’este grup municipal, Borja Sanjuán, ha criticat que l’alcaldessa de València, María José Catalá, “va anunciar a bombo i platerets que anava a reduir la càrrega fiscal, però la realitat és que està multiplicant els impostos sobre la majoria dels veïns i veïnes de la ciutat mentre deixa d'executar més de quaranta milions d'euros d'inversions”.

El PSPV lamenta que el nou impost de la gestió del fem, obligatori per una normativa estatal derivada d’una directiva europea, “va comptar amb el vot favorable, entre altres, del grup popular d'Esteban González Pons, i se suma a la pujada del 23% de la Tamer que va aprovar el PP ahir i del 33% en el bitllet de l'EMT”.

Nova bonificació per a obres en façanes

D’altra banda, la responsable d’Hisenda ha anunciat la creació d’una nova bonificació tributària, a la qual podran acollir-se les comunitats de veïns que vullguen canviar les façanes per a evitar el risc d’incendi, donada la preocupació que ha sorgit arran del tràgic incendi del bloc de vivendes de Campanar al febrer. Les comunitats de la ciutat de València que vullguen dur a terme estes obres, tindran una bonificació del 95% de l’impost de construccions. 

També et pot interessar

stats