Només 200.000 famílies rebran les ajudes per a alleugerir la hipoteca, segons el Banc d'Espanya

El regulador rebaixa les previsions del govern espanyol sobre aquesta mesura de l'escut social, que pretenia auxiliar a un milió de llars

Façana del Banc d'Espanya a Madrid
Façana del Banc d'Espanya a Madrid / Shutterstock

El Banc d'Espanya rebaixa a 200.000 la xifra de llars que es beneficiaran de les mesures d'alleujament hipotecari pactades entre el govern estatal i el sector financer a finals de 2022, segons les xifres que arreplega en estudi publicat aquest dimecres. L'estimació desunfla les previsions inicials del gabinet de Sánchez sobre aquesta branca de l'escut social, que esperava auxiliar a pagar la hipoteca a més d'un milió de famílies vulnerables o en risc especialment colpejades per l'increment de l'euríbor (índex de referència europeu per a indicar el tipus d'interés mitjà per als préstecs bancaris).

El document del supervisor del sistema bancari espanyol calcula inicialment que són més de 600.000 les llars que podrien acollir-se a les iniciatives del codi de bones pràctiques per a suavitzar la càrrega hipotecària a la població, tenint en compte l'alça de l'euríbor. Però, adverteix, comptant amb l'experiència del passat, la quantitat de beneficiaris disminueix a un terç del total. 

En l'Informe d'Estabilitat Financera, l'organisme que presideix Pablo Hernández de Cos explica que amb una pujada de l'euríbor de 400 punts bàsics, com la que s'ha produït fins ara des de finals del 2021, hi hauria 549.000 nuclis familiars que podrien optar a les mesures temporals del nou codi de bones pràctiques. Si se sumen les mesures més estructurals contemplades en aquest mateix document, la quantitat de beneficiaris potencials s'elevaria per damunt dels 600.000. 

També et pot interessar

stats