Creixen les peticions d’adhesió al codi per a alleujar la càrrega hipotecària

Les associacions de consum adverteixen que aquesta opció és més un pegat que una solució

Creixen les peticions d’adhesió al Codi per a alleujar la càrrega hipotecària / À Punt NTC

Des de gener, més de 9.000 persones han sol·licitat adherir-se al codi de bones pràctiques per a alleujar la càrrega hipotecària a famílies vulnerables. La dada multiplica per quinze les xifres de l'anterior codi hipotecari. Així ho ha comunicat aquest dijous la ministra d'Economia, Nadia Calviño, després d'haver-se reunit amb la patronal bancària, associacions de consumidors i Carlos Sanjuan, el valencià promotor de la campanya "Soc major, no idiota".

Per a acollir-se al codi de bones pràctiques s'han de complir uns quants requisits, especialment que els ingressos familiars no superen els 25.200 euros i que la hipoteca ja supose més d'un 30% dels ingressos familiars. Des de les associacions d'usuaris de banca diuen que és una solució temporal i demanen mesures com les moratòries.

El 2021 es tramitaren a Espanya 7.870 peticions per a acollir-s'hi. Si fem la comparativa per semestres de 2021 i 2022, ací a la Comunitat Valenciana fins i tot baixaren l'any passat, ja que només es va fer una petició per cada díhuit hipoteques. Això suposa una baixada del 15% respecte a 2021, tal com explica l’advocat de l’Associació per a la Defensa de Consumidors i Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (Adicae), José Carlos Gómez.

Ibercaja, per exemple, porta 85 peticions en tot Espanya a data 15 de febrer, set en tot l'arc mediterrani. Segons Estefanía Bermúdez, treballadora del banc, es deu al fet que durant l’última dècada han tingut moltes hipoteques fixes, que no es poden adherir a les bones pràctiques. 

Enguany, amb el canvi de tendència en les hipoteques a causa de l’alta inflació, arriba una explosió de demandes d’adherència a les bones pràctiques, i la banca ja té més de 9.000 peticions. La xifra multiplica per quinze les dels anys anteriors.

Aquest increment és exponencial i els grans gegants hipotecaris ja fa un temps que noten els canvis. Gonzalo Gortazar, conseller delegat de Caixabank, ja va dir el passat 3 de febrer que havien registrat 800 peticions en tot el mes, mentre que abans la mitjana mensual era d’unes cent.  

Això sí, cal tindre en compte que acollir-se a un codi qualificat com aquest no ix debades, tal com adverteix Gómez, que aclareix que no deixa de ser un pegat. “No és una solució definitiva, ja que farà que la hipoteca s’allargue en el temps, o bé que una vegada s’acabe la carència les quotes a pagar siguen molt més altes”, afirma. 

Per això, amb un euríbor amb potencial ascendent, des d’Adicae demanen altres mesures, com les moratòries, perquè l'escenari es pot complicar. A la fi, hi haurà famílies que hauran d’escollir entre pagar la hipoteca o la llum i el menjar.

També et pot interessar

stats