Nomdedéu creu que les ocupacions d'Amazon a Onda no compensen les que ajuda a destruir

El secretari autonòmic d'Ocupació afirma que els llocs de treball que crearà la multinacional del comerç electrònic són "de molt baixa qualificació"

Imatge d'arxiu d'Enric Nomdédeu
Imatge d'arxiu d'Enric Nomdédeu / Arxiu

El secretari autonòmic d'Ocupació de la Generalitat, Enric Nomdedéu, considera que els llocs de treball que crearà la multinacional del comerç electrònic Amazon en el futur centre logístic d'Onda són "de molt baixa qualificació" i "no compensen tots els que ajuda a destruir".

Nomdedéu ha fet aquestes afirmacions en un article publicat aquest dilluns en el periòdic Mediterráneo en el qual assegura que amb els beneficis que "li regalem a Bezos (Jeff Bezos, fundador d'Amazon), viatja a l'espai i ací, mentrestant, molts estan en la lluna".

Per al director general de Labora, l'agència pública d'ocupació de la Generalitat, per exemple, "quan tanca un xicotet fabricant d'ulleres de sol, perdem llocs de treball, perdem PIB i perdem impostos" i "encara hi ha qui mira embadalit el creixement de la plataforma".

Amazon obrirà un nou centre logístic a Onda l'any vinent, el primer de la companyia en la Comunitat Valenciana, on ja és present amb sengles estacions logístiques a Paterna i Alacant, aquesta última inaugurada aquest estiu. Amb aquesta inversió, Amazon pretén ajudar a satisfer la demanda dels clients i fer costat al creixent nombre d'empreses independents que venen en aquesta plataforma i usen el seu servei d'emmagatzematge i lliurament, segons fonts de la companyia.

No obstant això, la visió del dirigent és diferent quant a la generació d'ocupació i al creixement exponencial de la companyia. Aquest creixement, explica el secretari autonòmic, es basa en una sèrie de fets com l'"ús excel·lent de les noves tecnologies", la "falta de límits en el mercat 2.0" i la possibilitat "d'abaixar preus" en aquesta economia globalitzada.

"Els rivals més febles davant aquests preus baixos són les xicotetes i mitjanes empreses, que precisament representen el gruix del teixit productiu valencià"

"Els rivals més febles davant aquests preus baixos són les petites i mitjanes empreses, que precisament representen el gruix del teixit productiu valencià", afirma. A més, afig que Amazon "ho fa amb tota mena de béns perquè usa la informació de mercat que generen les empreses que venen en la seua plataforma, la qual cosa fa créixer la seua clientela". Segons el dirigent de Compromís, Amazon compta amb una quantitat d'informació d'hàbits de consum molt superior a la que té qualsevol estat del món, perquè "li la regalem diàriament amb les nostres interaccions".

Les xicotetes i mitjanes empreses, per contra, "veuen disminuïts els seus marges i es veuen obligades a reduir o congelar salaris", ja que a més, "gràcies al seu algorisme, la plataforma ens condueix directament cap als seus productes destacats" i quan "consoliden determinats productes passen a produir-los ells mateixos i deixen caure les empreses que els han regalat la informació, les idees i els han fet guanyar diners gràcies a marges comercials abusius".

Nomdedéu assegura també que el procés de concentració monopolística aboca a "una menor producció, un menor ús de la capacitat productiva, una menor creació d'empreses i una caiguda en la quota de salaris en el PIB", tot això sumat al fet que Amazon "no paga impostos perquè usa intel·ligentment la deslocalització del negoci".

Vox demana la dimissió de Nomdedéu

La presidenta de Vox a Castelló i diputada en les Corts, Llanos Massó, ha criticat aquest article, que, al seu judici, "desqualifica el càrrec que ocupa", i ha qualificat de "falta de rubor" les afirmacions sobre la destrucció d'ocupació i que vinguen "del responsable d'Ocupació en l'única comunitat on va pujar l'atur a l'agost".

Per això, Massó ha demanat la dimissió de Nomdedéu i ha assegurat que el fet que no l'haja presentada ja després de les dades d'ocupació d'agost o no haja sigut destituït per això "és una mostra més que en la Generalitat poden més els pactes i l'amiguisme que l'eficàcia en la gestió".

També et pot interessar

stats