Els més morosos de la Comunitat Valenciana: Soler, Armiñana, la família Cotino...

Empreses de la construcció, taulelleres, del tèxtil i calcer, clubs de futbol i expresidents del València apareixen en la llista negra d'Hisenda.

Bitllets en una imatge d'arxiu
Bitllets en una imatge d'arxiu / Benoit Tessier (Reuters)

Més d'una dècada després que esclatara la bambolla immobiliària els seus efectes encara es noten en el teixit empresarial valencià, que ara s'enfronta a la crisi econòmica derivada de la Covid-19. Així, es desprén de la llista de morosos publicada per l'Agència Tributària, en la qual figuren els deutes amb Hisenda superiors al milió d'euros. El sector de la construcció encapçala la llista dels deutors valencians i l'empresa que més deu és Residencial Mira Llevant, la firma d'Elx del promotor Ramón Salvador Águeda, que té un deute amb Hisenda de 41,87 milions d'euros. A continuació, està PYQ Vent del Maresme, pertanyent al grup Blauverd d'Alzira, amb un deute de 34,4 milions.

La promotora castellonenca Belqueba, vinculada al seu moment amb el liquidador Ángel de Cabo, ocupa el tercer lloc amb un deute de 30,6 milions d'euros, seguida de Prodaemi, promotora de la família San José, amb seu social a Tavernes Blanques, a la qual el fisc li reclama 30,5, milions d'euros. Dins del mateix sector, P Armiñana Promociones Inmobiliarias, lligada al conegut constructor Juan Armiñana, expresident de la Falla Nou Campanar de València, deu 17,4 milions. Al sud, apareix Edificaciones Calpe, de l'empresari Andrés Ballester, amb 17,1 milions sense pagar a Hisenda.

Empreses vinculades a Juan Bautista Soler sumen 40 milions de deute

Empreses vinculades a la família de l'expresident del València CF, Juan Bautista Soler, acumulen un deute que supera els 40 milions d'euros. Es tracta de la Inmobiliaria Lasho, que deu 14,2 milions d'euros; la constructora Urbanas de Levante, que deu 10,9 milions; Gran Via 37, amb un impagament de 9,5 milions; Mercado de Construcciones (5 milions) i Negobal (1,1 milions).

La promotora Viviendas Edival, de la família Puchades, deu 9,2 milions d'euros, mentre que la mercantil Valenciana de Confort SA, del promotor valencià Vicente García Ojeda, un grup que al seu moment va impulsar obres com l'Hotel Parc Central de València o el gratacel Kronos de Benidorm, té un deute de 7,1 milions d'euros.

Societats de la família Cotino deuen 21 milions d'euros

La llista de grans deutors inclou tres societats de la família Cotino, propietària de la històrica constructora Sedesa. Es tracta de les firmes Asedes Capital (8,7 milions), Asedes Infraestructuras (9,6 milions) i Sedesa Proyectos (3 milions), que arrosseguen un deute conjunt amb Hisenda que suma 21,4 milions d'euros.

Un dels principals exponents de la crisi de la construcció a la província d'Alacant és el Grupo Santa Ana, amb seu a Sant Vicent del Rapeig, i que també té connexions amb el futbol, ja que Juan Antonio Iniesta va ser president de l'Alacant CF. Empreses d'aquest grup, com ara Consorcio de Promoción y Vivienda de Alicante (7,1 milions) i Denia 76 Gestión Empresarial (4,9 milions) sumen deutes de 12 milions d'euros.

A les comarques del nord, destaca el deute de la promotora Moncofa Nova (9,9 milions d'euros), Burriana Desarrollos Constructivos (6,2 milions), Ker Mediterránea (2,8 milions) o Augimar, a Borriol, que suma 13,6 milions d'euros de deute a través de quatre empreses.

El sector tauleller de Castelló

A Castelló i molt lligat al sector de la construcció, està el sector tauleller, que arrossega encara els efectes de l'anterior crisi. Algunes de les ceràmiques amb deutes al fisc són: Real Ceramica (2,7 milions), Keramia Cerámicas (1,7 milions), Zirconio (1,2 milions), Cerámicas Diago (2,2 milions), Cerámicas Gaya (1,7 milions), Cerámica Tres Estilos (1,3 milions), Ceraworld (1,2 milions), Azulejera La Plana (3,2 milions) i Azulejos Cabrera (1,1 milions).

Ferry's, Reig Martí i empreses de calcer

En el sector tèxtil, destaquen empreses molt populars dècades arrere com ara Ferry’s i Reig Martí. L'empresa Géneros de Punto Ferrys, amb seu a Canals, presenta un deute de 7 milions d'euros, mentre que Reig Martí, d'Albaida, deu 2,6 milions d'euros.

Un altre nínxol danyat és el del calcer, concentrat a les comarques del sud. Empreses amb deutes en la llista són Calzados Pelusa (1,8 milions), a les Salines; Calzados Primar (5 milions) a Rafal; Calzados Sama (1,2 milions), a Petrer; o Anden Shoes (1 milió), a Sant Vicent del Raspeig.

L'Hèrcules i l'expresident del València, Vicente Soriano

El club de futbol d'Alacant l'Hèrcules apareix amb un deute de 3,7 milions d'euros. A títol particular, també està en la llista l'expresident del València CF, Vicente Soriano Serra, amb un deute d'1,3 milions d'euros.

En altres sectors, i amb deutes importants, està Sopena Metales, empresa en liquidació de Nàquera del Grup Sopena de perfils d'alumini, que presenta un deute de 6,9 milions d'euros; Chuyval Motor Group, del sector de l'automoció a Torrent (3,4 milions); i Cejuja, a Utiel, de serveis de neteja (2,2 milions), entre altres.

També et pot interessar

stats