Mor als 95 anys Nicolás Redondo Urbieta, líder històric de la UGT

El dirigent sindicalista es va enfrontar al socialista Felipe González i va ser un dels protagonistes de la vaga general de 1988

Redondo, en arxiu
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
04 de gener 2023 - 08:49 Actualitzat: 04 de gener 2023 - 21:52

El món sindical s'ha alçat aquest dimecres de dol. L'exsecretari general de la Unió General de Treballadors (UGT) Nicolás Redondo Urbieta ha mort a Madrid als 95 anys, segons ha comunicat la mateixa entitat aquesta matinada.

En un comunicat, la UGT ha lamentat la defunció i ha recordat Redondo com una "figura imprescindible del sindicalisme a Espanya durant la dictadura, la transició i la democràcia", així com la "intensa lluita" que ha dut a terme durant tota la vida "pels drets de les persones treballadores, la millora de l'ocupació i la igualtat en la societat espanyola".

Nascut a Barakaldo (Biscaia) el 1927, aquest obrer metal·lúrgic es va afiliar al PSOE i a la UGT el 1945. Aleshores va iniciar una trajectòria marcada pel sindicalisme que ha tingut un recorregut llarguíssim fins a la primera línia pública el 1976. El règim franquista el va detindre i el va processar fins a sis vegades per les seues activitats sindicals i polítiques. El 1967 van arribar a desterrar-lo a Las Hurdes, Extremadura.

Entre els anys 1976 i 1994 es va posar al capdavant del sindicat, encara que des del 1971 ja exercia com a secretari polític, figura anterior al càrrec de secretari general. Dos anys abans, el 74, havia renunciat a liderar el PSOE en el congrés de Suresnes en favor de Felipe González. Va ser elegit diputat del PSOE per Biscaia en quatre ocasions fins que el 1987 va renunciar a l'escó després de votar en contra dels pressupostos generals de l'Estat per al 1988. Va convocar, amb CCOO, la històrica vaga general del 14 de desembre del 1988 que va paralitzar Espanya i dos vagues generals més el juny del 1992 i el gener del 1994. Aquell any va deixar pas a Cándido Méndez com a secretari general de la UGT.

Reaccions de condol

Les mostres de condol en l'esfera política i sindical no s'han fet esperar. L'actual secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, ha sigut una de les primeres figures que ha lamentat la mort de Redondo i ha llançat a través de Twitter, "amb gran pesar i dolor", el seu comiat d'un "home compromés, valent i coherent" que va ser clau en l'"antifranquisme, la transició i la democràcia".

El president del govern, Pedro Sánchez, també ha mostrat el seu pesar. La vicepresidenta segona ministra de Treball, Yolanda Díaz; el líder del PSOE a la Comunitat de Madrid, Juan Lobato, i més representants del sindicat són altres de les veus que han comunicat en les xarxes el seu pesar per la defunció de l'històric sindicalista. "Adeu a Nicolás Redondo. Deixa enrere una vida consagrada a la defensa de les persones treballadores, les llibertats i la democràcia. Se'n va un sindicalista extraordinari al qual aquest país li estarà sempre agraït", ha escrit Díaz.

També el PSOE ha transmés tot l'afecte a familiars i afins per la defunció d'un "socialista i home que va dedicar la vida a la lluita pels drets dels treballadors i de la ciutadania. Que la terra et siga lleu, company", ha publicat la formació en un missatge de Twitter.

Reconeixement del món polític i empresarial

L'actual president del Govern, Pedro Sánchez, ha lamentat la defunció de Redondo, destacant-lo com "Un exemple de lluita compromesa per l'avanç dels drets dels treballadors i del nostre estat del benestar".

El secretari general de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi, ha escrit en el seu compte de Twitter que Redondo "va ajudar a impulsar un diàleg social, que és fonamental per a l'estabilitat i prosperitat del nostre país. Descanse en pau".

També et pot interessar

stats