Montero afirma que les rendes inferiors a 21.000 euros estalviaran de mitjana 400 euros en l'IRPF

La ministra indica que l'estalvi és molt més gran que el que s'obtindria amb la deflactació de la tarifa que defensa el PP, que seria "de 40 euros a tot el món, no sols als més vulnerables".

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero / Fernando Villar (Efe)

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha xifrat en una mitjana de 400 euros l'estalvi que obtindran en l'IRPF les rendes per davall de 21.000 euros amb el paquet de mesures fiscals del govern, "deu vegades més" que amb una deflactació de la tarifa.

Segons ha defensat, la proposta del govern per a l'IRPF —elevar el mínim exempt i estendre i incrementar les reduccions per a rendes de fins a 21.000 euros— és "més eficaç" que una deflactació de la tarifa —ajust dels trams— perquè "permet protegir els que tenen més dificultats".

Montero ha assenyalat que amb aquestes mesures les rendes inferiors a 21.000 euros, que són la meitat dels treballadors, estalviaran una mitjana de 400 euros.

La xifra varia en funció de les circumstàncies personals: un treballador sense descendents que guanya 18.000 euros estalviarà 746 euros, però un amb dos descendents que guanya 19.000 euros, estalviarà 331 euros.

Aquest estalvi és molt més gran que el que s'obtindria amb la deflactació de la tarifa que defensa el PP, ha argumentat la ministra, que seria de 40 euros aproximadament "a tothom", no sols als més vulnerables.

Preguntada si el paquet fiscal deixa fora la classe mitjana, Montero ha defensat que ja es beneficia d'altres mesures, com la baixada de l'IVA a l'electricitat, i que a més les polítiques han de perseguir "que l'espiral de preus es frene".

Impost temporal als grans patrimonis

El govern ha anunciat també un impost temporal per als patrimonis de més de tres milions d'euros que, ha dit la ministra, haurà de conduir a un "debat" en el qual les comunitats autònomes hauran de decidir "si volen ostentar les competències en el que fins ara era l'impost de patrimoni o si prefereixen que aquesta figura fiscal s'emmarque en un altre entorn".

També et pot interessar