El mercat laboral valencià resisteix contra la inflació i crea 61.000 llocs de treball el 2023
L'any acaba amb 13.700 parats menys tot i el repunt lleu de l'atur registrat al desembre, de 885 persones
El 2023 ha sigut un bon any per al treball a la Comunitat Valenciana. L'exercici s'ha tancat amb un saldo positiu de 61.199 afiliats a la Seguretat Social, fet que implica que s'ha creat de mitjana una xifra equivalent de llocs nous de treball en un moment econòmic complicat, tant a escala estatal com internacional, marcat per la crisi inflacionària que va començar amb la guerra a Ucraïna i que enguany s'ha acarnissat especialment amb els preus dels aliments.
Les dades publicades aquest dimecres per Labora (el servei valencià d'ocupació) i els Ministeris de Treball i de la Seguretat Social evidencien la resistència i robustesa que ha mostrat el mercat laboral valencià en aquesta conjuntura adversa per al creixement aquest últim any, que s'ha replicat en tot el món. Això, a pesar que les xifres relatives al desembre són un poc menys favorables ací que a la resta d'Espanya perquè reflecteixen una lleu pujada de l'atur i un estacament dels afiliats en el sistema.
Així, el nostre territori ha arribat al final de l'any amb 324.521 persones parades, 885 més que al novembre (+0,27%), d'acord amb les xifres registrades en els serveis públics d'ocupació. El sindicat CCOO-PV atribueix aquest lleuger repunt a un efecte crida d'ocupació, ja que hi ha més gent que ha optat per inscriure's en les oficines de Labora pensant que així tenen una possibilitat seriosa de trobar faena, aclareix el secretari d'Ocupació, Juan Carlos Gallart. L'increment, en tot cas, és poc rellevant si s'interpreta en termes interanuals, perquè a hores d'ara hi ha 13.722 desocupats menys dels que hi havia al desembre del 2022. En l'últim any, l'atur registrat experimenta un descens del 4,06% i se situa en les xifres més baixes per a un final d'exercici des del 2007, abans de l'esclat de la crisi financera, segons ha destacat la Generalitat. En el còmput anual, es tracta de la tercera davallada més pronunciada entre les autonomies després d'Andalusia i Canàries. Amb la contracció de l'últim any, la Comunitat Valenciana acumula tres exercicis consecutius de caigudes en la desocupació.
Les afiliacions a la Seguretat Social es mantenen en l'últim mes, en passar de les 2.133.941 que hi havia al novembre a les 2.134.226 de desembre, 285 més. Tot plegat l'evolució de l'any complet és positiva, remarca el secretari autonòmic d'Ocupació, Antonio Galvañ. Durant els darrers tres mesos la xifra s'ha mantingut per damunt de la barrera dels 2,1 milions, un volum inèdit de persones amb faena en el mercat laboral valencià gràcies a uns increments d'afiliació que enguany han estat significativament per damunt de la mitjana nacional.
La tònica en el conjunt d'Espanya denota igualment un comportament favorable i que s'ha pogut esquivar l'impacte negatiu dels conflictes bèl·lics a Ucraïna i Gaza, així com l'espiral inflacionària que ha patit l'economia mundial el 2023. El país ha sumat en conjunt 539.740 treballadors i treballadores a la Seguretat Social i anota un nou rècord de 20,84 milions d'ocupats al desembre. Paral·lelament, hi ha 130.197 parats menys que el 2022, el que retalla la xifra total fins a 2,7 milions, la millor en dèsset anys. El govern espanyol ha destacat que el 2023 ha sigut un any "excepcionalment positiu" per a l'ocupació. Dels més de mig milió d'ocupacions creades, més del 39% —quatre de cada deu— són en l'educació i la sanitat, segons les dades desglossades per sectors d'afiliacions a la Seguretat Social.
La majoria de les comunitats autònomes experimenten descensos en l'atur registrat l'últim mes de l'exercici i sols la Comunitat Valenciana, amb La Rioja (+1,22%) i Catalunya (+1,02), presenten variacions positives en el paràmetre. Però per a contextualitzar el repunt de la desocupació en el nostre territori, cal tindre en compte també que novembre va ser una de les tres autonomies on més va baixar la xifra de parats.
Més atur en el sector serveis i la contractació s'alenteix
En l'últim mes del 2023, l'atur registrat avança en tots els sectors de l'economia valenciana —especialment en construcció (+2,19%) i indústria (+1,02%)—, excepte en el col·lectiu sense ocupació anterior, on cau un 1,24%. Al tancament de desembre, els sectors amb més persones inscrites en les llistes de Labora eren els de serveis (227.469) i la indústria (40.438), mentre que el que en concentrava menys era l'agricultura (8.894).
La contractació, per la seua banda, s'alenteix durant l'any fins a caure quasi un 11% en el dotzé mes. Es continuen signant nous contractes de treball, però en menor quantitat. La xifra relativa al desembre és de 93.591, un 24% menys que al novembre. Pel que fa a la tipologia, els indefinits retrocedeixen un 14,7%, fins a 40.313, i els temporals ho fan en un 7,6% fins a sumar 53.278 en l'últim mes del 2023.
Per sexes, el 2023 va acabar amb un total de 196.039 dones desocupades a la Comunitat Valenciana, 9.225 menys que l'any anterior (–4,49 %). La caiguda, en termes relatius, és més d'un punt percentual superior a la registrada entre els homes, que comptabilitzen 128.482 parats (–3,38 %). En balanç global, però, l'atur continua tenint rostre femení: quasi una de cada tres persones en situació de desocupació durant més de quatre anys és dona, recorda Pilar Mora, secretària de Formació, Ocupació i Igualtat de Gènere d'UGT-PV. L'atur registrat va baixar en tots els grups d'edat i el tram entre 25 i 44 anys experimenta la davallada més forta, del 7,69%.
Sobre el mapa, el descens de l'indicador es replica en les províncies de València i Alacant, tot i que lidera la segona amb un 5,61% menys de parats que el 2022. A Castelló, en canvi, l'any es tanca amb un 1,09% més de desocupació. Els Ports, l'Alt Millars, el Racó d'Ademús i l'Alcalatén són les quatre comarques amb un augment interanual més gran, per damunt del 6%, mentre que a l'Alt Maestrat i a la Marina Baixa es va reduir més del 13%.
En trets generals, la valoració que fan els agents socials valencians sobre el comportament del mercat laboral valencià en l'últim exercici és generalment positiva, amb algun però. Els sindicats UGT i CCOO-PV s'han mostrat satisfets per les dades d'afiliació a la Seguretat Social del mes de desembre, encara que adverteixen de l'índex d'aturats de llarga duració i reclamen increments salarials per a recuperar el poder adquisitiu perdut en l'espiral inflacionista dels preus. La patronal CEV, per la seua banda, ha advertit que l'anàlisi de les dades de desembre revelen certa frenada del mercat laboral valencià, menys dinàmic que en el conjunt del país tant en aspectes relatius a l'atur com d'afiliació. Ha alertat també que hi ha una disparitat elevada entre les tres províncies valencianes i ha insistit en la necessitat de generar un clima que afavorisca l'activitat empresarial.