Mercadona anuncia la rebaixa del preu de 500 productes bàsics per a fer una cistella més assequible

La cadena de supermercats valenciana estima que la reducció reportarà un estalvi anual de 150 euros

Corredor d'un supermercat de la cadena valenciana a Finestrat, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Una nova cadena de supermercats se suma a la llista de la compra assequible, davant de l’escalada de l’IPC de l’alimentació. En aquest cas, ha sigut Mercadona la que ha decidit ajustar els preus de venda de 500 productes de consum diari fins al final d'any. Segons els càlculs de la cadena de supermercats valenciana, suposarà un estalvi de fins a 150 euros anuals en la cistella de la compra dels clients.

Amb aquesta decisió l’empresa valenciana, segons ha reconegut, pretén avançar-se a la baixada de costos, després de comprovar que "lentament" comença a donar-se en el mercat. La iniciativa s’implantarà des d’aquest mes d’abril i es mantindrà fins al final d’any. Aquesta proposta d’abaratiment, com subratlla la cadena en un comunicat, es porta a terme "sense tocar la qualitat dels productes i garantint la sostenibilitat de tota la cadena alimentària", entre els quals cita proveïdors, sector productiu, empresa i treballadors.

Des de fa mesos, l'alimentació està immersa en una espiral inflacionista històrica a tot Espanya, amb pujades que han arribat al 17,2% interanual en el cas de la Comunitat Valenciana. Aquesta dada, coneguda a mitjan març i corresponent al mes de febrer, haurà d'actualitzar-se aquest divendres, quan l'Institut Nacional d'Estadística faça pública l'actualització de l'IPC per grups de productes. En taxa general, l'últim registre anotava una forta caiguda de la inflació de més de la meitat en sols un mes, fins al 3,3%. El percentatge és el més baix des d'agost del 2021 i s'explica fonamentalment per l'evolució de l'energia, que es va disparar fa just un any, en l'inici de la guerra d'Ucraïna, i va catapultar l'indicador a un pic màxim del 10,8%.

Després de l’intent frustrat de la vicepresidenta segona del govern i titular d’Economia Social, Yolanda Díaz, de pactar amb les distribuïdores l’abaratiment d’una cistella de la compra amb els productes bàsics, diversos supermercats, per iniciativa pròpia, van proposar una relació d’aliments essencials a un preu més reduït, als quals s’uneix ara Mercadona.

Atés que moltes d’aquestes iniciatives impulsades per les distribuïdores de l’alimentació es queden curtes, algunes administracions, com la Generalitat, han establit un bo consum de noranta euros pensat per a alleugerir el preu de la cistella de la compra de les famílies amb menys recursos. De fet, en el cas del bo valencià, es podrà sol·licitar des del 18 d’abril.

Segons els càlculs de Mercadona, l’abaratiment de 500 dels seus productes suposarà un estalvi per als clients de 200 milions d'euros d'ací al final d'any i tindrà un impacte en el marge de la companyia de -0,6 punts.

Els productes abaratits, que són des de lactis, fins a conserves, oli o brioixeria o de neteja, estaran senyalitzats en les tendes. En el cas dels productes frescos, la companyia valenciana assegura que aprofitarà les oportunitats de mercat per a abaixar el preu. 

També et pot interessar

stats