Medina destaca que enguany vendran 14,5 milions de botelles de cava de Requena

L'únic membre valencià de la DO Cava considera una "magnífica idea fomentar l'enoturisme", després l'anunci de Mazón de crear d'una oficina de turisme i millorar la connectivitat

Fernando Medina, membre del Consell Regulador de la DO Cava a 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Fernando Medina, membre del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Cava ha mostrat a Les notícies del matí la seua satisfacció perquè el cava de Requena puga vendre's ja utilitzant aquesta denominació.

Fins ara, els cellers catalans ho impedien, però els valencians han guanyat la batalla judicial que es va iniciar fa quasi trenta anys. Una resolució del Tribunal Suprem ha donat la raó a les bodegues valencianes en una resolució que arriba just abans de la campanya de Nadal.

Una campanya que preveu bones perspectives per als set cellers del cava de Requena. Segons ha explicat Medina, ha caigut el consum a escala global del vi negre i l'any passat ja es va notar un cert increment de la demanda del cava.

"L'any passat es van vendre 13,5 milions de botelles de cava procedent de Requena i enguany es podrà arribar als 14 o 14,5 milions de botelles", ha destacat.

Sobre quina influència pot tindre haver guanya el plet, per a Fernando Medina "sí que tindrà alguna influència, però crec que més relativa que real, al final el cava sempre es vendrà per qualitat no per una sentència del Tribunal Suprem".

En aquest sentit, ha destacat "la qualitat" del cava de Requena. "Les característiques productores de Requena, a 700 metres d'altitud, i el nostre terreny posen en evidència que sí que estem en condicions de fer caves de qualitat".

Primeres botelles amb la DO Cava de Requena, en 2024

Es calcula que les primeres botelles amb la DO Cava de Requena eixiran ja en 2024. Segons ha explicat, el procediment serà que una volta dictada la sentència, s'ha de reunir el Consell Regulador al 17 de gener, i en aquesta data és on es tractarà la inclusió del nom d'una subzona més, Requena, i el nom per a aquesta zona que fins al moment el consell regulador negava. "Érem els innombrables en la DO Cava, però ara ja podrem dir que som de Requena".

Érem els innombrables en la DO Cava, però ara ja podrem dir que som de Requena.

Fernando Medina ha deixat clar que a Requena hi ha 500 famílies que depenen del cava i tant per nombre d'hectàrees (4.600), com de famílies "Requena és de totes les denominacions de la DO Cava la més important en diferència".

A més, té perspectives de créixer més que el català. Mentre que la zona de Catalunya, segons un informe universitari, disposa del 80% de la zona productora ja ocupada, el cava de Requena compta 23.000 hectàrees que podien ser aprofitables per a produir cava.

De totes maneres, Medina ha apuntat que els viticultors de Requena no estan pensant ampliar superfície, ja que en els últims dos anys per primera volta s'han equiparat els preus de compravenda del raïm als viticultors de Catalunya i de Requena. "Sempre havien sigut més barats els de Requena i ara estan cobrant un preu més just i és molt positiu".

Fomentar l'enoturisme

D'altra banda, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, va estar aquest cap de setmana a Requena en el tradicional Brindis del Cava, on va anunciar la creació d'una oficina de turisme i s'ha compromés a millorar la connectivitat, sobretot per carretera, de la comarca.

Per a Medina, "fomentar l'enoturisme és una magnífica idea i ens pareix molt interessat i la necessitem, ja que a Requena s'han esforçat molt els cellers per a donar una oferta turística".

També et pot interessar

stats