El Suprem permet la denominació de Cava de Requena

El Tribunal no ha admés a tràmit el recurs del Consell Regulador de la DOP Cava i ha avalat que el cava valencià puga utilitzar la denominació

Emilio Expósito, Fernando Medina i Fermín Pardo en les instal·lacions del celler Dominio de la Vega a San Antonio, Requena
Emilio Expósito, Fernando Medina i Fermín Pardo en les instal·lacions del celler Dominio de la Vega a San Antonio, Requena / Dominio de la Vega

El Tribunal Suprem no ha admés el recurs de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Cava que pretenia que la zona productora de cava valencià no fora coneguda amb el nom de Cava de Requena.

D'aquesta manera el Suprem ha tombat el recurs interposat pel Consell Regulador del cava, i el cava valencià usarà la denominació Requena. És la segona victòria en els tribunals dels productors valencians després de la primera sentència que també va ser favorable.

El Consell Regulador de la DOP Cava ha de modificar immediatament, en compliment de la sentència, el plec de condicions per a incloure i reconéixer la zona productora de Cava de Requena.

Aquesta sentència permetrà als cellers valencians diferenciar-se en els seus envasos del cava d'origen català.

El 2020 es va decidir identificar les diferents zones productores de cava i per part del Consell Regulador no es va considerar oportú reconéixer el nom de Requena per a identificar els caves produïts a Requena, al·legant confusió amb la DOP Utiel-Requena.

Enfront d'aquest parer es van alçar la mateixa Conselleria d'Agricultura, l'Associació d'Elaboradors de Cava de Requena i Dominio de la Vega, SL, com a celler particular i els socis del qual ja van defensar el nom de Requena quan el 1990 ja ho eren de Torre Oria.

En primera instància el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va donar la raó a les tres entitats recurrents i va reconéixer que no hi havia confusió entre el nom Cava i el nom Utiel-Requena.

El Consell Regulador del cava va decidir recórrer la sentència davant el Suprem i ara el Tribunal ha decidit no admetre a tràmit el recurs.

La resolució és ferma, "com a ferm és també el dret dels productors de Requena a identificar en benefici del consumidor el lloc de procedència del cava que elaboren", indiquen des de Dominio de la Vega.

Amb això, Dominio de la Vega espera acabar una etapa que, si bé conflictiva, s'ha viscut amb enorme respecte entre els membres que componen el ple de la DOP Cava i del qual forma part aquesta societat, representada per Fernando Medina.

Aquest fet mai havia passat en els quasi quaranta anys de la seua existència, atés que el Consell Regulador havia estat dirigit únicament per cellers situats a Catalunya fins llavors.

Així, Medina ha destacat que "la sentència no ha d'alterar en cap sentit l'esforç que tots els membres del ple estan fent per a prestigiar i donar a conéixer la importància del nom Cava, identitari d'un producte d'enorme qualitat, així com de la regió productora".

També et pot interessar

stats