La llum duplica el seu preu en el mercat majorista al febrer per la caiguda de la producció renovable
En tot cas, l'aplicació del mecanisme ibèric ha permés que l'electricitat siga un 5% més barata
L'electricitat acomiada febrer amb una mitjana de 132 euros el megawatt per hora (MWh) en el mercat majorista, quasi duplicant el preu de gener. Precisament el mes passat la llum va registrar un preu de 70 euros, i es va convertir així en la xifra més barata des de maig de 2021. Febrer fins i tot ha superat en un 6% el preu que es va aconseguir el novembre passat, quan l'energia eòlica va registrar diversos rècords de producció.
La pujada de la llum s’ha produït, principalment, per la menor producció d’energies renovables —eòlica i hidràulica— en comparació amb el mes anterior. Això ha provocat un augment de l'ús dels cicles combinats de gas, la tecnologia que normalment fixa els preus més elevats en el mercat majorista.
No obstant això, aquest segon mes de l’any es manté en nivells molt allunyats dels registrats a mitjan 2022, quan es van disparar a conseqüència de la invasió russa d'Ucraïna, en el context d’una crisi energètica sense precedents a Europa. El 8 de març de 2022, dues setmanes després que començara la guerra, el preu de la llum era un 76% més car i va fer un nou màxim històric de 545 euros/MWh.
Al febrer, la producció renovable ha concentrat el 45% de la generació elèctrica peninsular, quan fa un mes aquest percentatge va aconseguir el 56,6%.
Un 5% més barata gràcies al límit
L'aplicació del mecanisme ibèric, que des del passat 15 de juny limita el preu del gas destinat a la generació elèctrica a Espanya i Portugal, ha permés contindre la pujada de la llum al febrer. Sense el límit al gas, l'electricitat hauria tancat febrer amb una mitjana de 139 euros/MWh, vora set euros més que el preu definitiu.
Aquest mecanisme, que no s'ha aplicat durant huit dies pel fet que la cotització del gas ha caigut per davall del preu màxim fixat pel govern (50 euros/MWh al febrer), ha permés que la llum siga un 5% més barata. La mesura estarà en vigor fins al pròxim 31 de maig, encara que tots dos països negocien la seua pròrroga amb Brussel·les.
En comparació amb la resta de les principals economies europees, Alemanya ha registrat un preu mitjà lleugerament menor que el d'Espanya (128,3 euros/MWh), mentre que tant França (149 euros/MWh) com Itàlia (161 euros/MWh) continuen en nivells superiors.