Els llauradors es manifestaran en 27 municipis contra l'entrada de taronja sud-africana
Amb el lema “Per la defensa de la nostra citricultura”, demanaran al Ministeri d'Agricultura l'aplicació de la clàusula de salvaguarda.
Aquest dimarts 18 de desembre, els llauradors de 27 municipis de les comarques de Castelló i de València eixiran al carrer per a defensar els seus drets i frenar l'entrada de cítrics de Sud-àfrica. Continuen així les mobilitzacions d'aquest col·lectiu després que la setmana passada vora 2.000 llauradors de diferents comarques valencianes tallaren el trànsit i escamparen centenars de quilos de taronges davant de la seu de la Conselleria d'Agricultura per a protestar pels preus dels cítrics en l'actual campanya.
Les protestes, amb el lema “Per la defensa de la nostra citricultura”, han sigut convocades per la Plataforma per la Dignitat del Llaurador i es realitzaran totes a la mateixa hora, a les 19:00 hores. El seu portaveu, César Estanyol, ha explicat en Les notícies del matí que l'objectiu és exigir al Ministeri d'Agricultura l'aplicació de la clàusula de salvaguarda amb Sud-àfrica.
Estanyol ha assenyalat que el tractat entre la Comunitat Econòmica Europea i els països de Sud-àfrica està fent que els mercats estiguen inundats de taronja estrangera "perquè entren sense cap tipus d'aranzel mentre que ací els llauradors la tenen penjant en l'arbre. "Juguem amb cartes diferents perquè a nosaltres ens exigeixen tractaments fitosanitaris i condicions sociolaborals perquè la fruita tinga qualitat, mentre que allí no els ho demanen. El resultat és que el producte que arriba als mercats no té qualitat i la taronja valenciana, que és excel·lent, no la volen i està penjant de l'arbre".
Demanen respecte al treball d'un any dels llauradors
Una altra de les reivindicacions que realitzaran els convocants de les protestes és demanar dignitat per als llauradors, ja que els preus que s'estan pagant per la taronja són irrisoris i no cobreixen els costos de producció. "És una falta de respecte al treball d'un any", assenyala Estanyol, qui assegura que si es perd el sector citrícola es perd més que un model econòmic valencià. "Ens juguem el medi ambient i la forma de ser els valencians", afig.